- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.11.2015, 08:47)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, pierderi în trimestrul al treilea. Producţia Petrom poate scădea cu 4%, dacă preţul ţiţeiului rămâne jos
OMV Petrom (SNP) a avut la nouă luni un profit net de 991 milioane lei (223,1 milioane euro), în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi în trimestrul al treilea, vânzările coborând în ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), după ce preţul ţiţeiului la nivel internaţional s-a înjumătăţit faţă de cotaţiile din 2014.
Urmărește
1515 afișări
Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, iar vânzările cu 16%
În intervalul iulie-septembrie compania a avut pierderi de 46 milioane lei, faţă de un profit de 691 milioane lei în precedentele trei luni şi un câştig de 1,02 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2014. În trimestrul al treilea, compania a avut vânzări de 4,81 miliarde lei, mai mici cu 12%.
"În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Ea a adăugat că OMV Petrom a continuat să-şi limiteze cheltuielile de capital şi costurile operaţionale.
Producţia de hidrocarburi a grupului s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al
investiţiilor. Ca efect al reparaţiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din România, producţia de hidrocarburi a scăzut cu 3%.
"În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate", a mai spus Gheorghe.
Compania avea în trimestrul al treilea 16.217 angajaţi, cu 2.000 de salariaţi mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.
Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,63%, iar Fondul Proprietatea (FP) 18,99%, în timp ce restul acţiunilor se află în posesia altor acţionari.
Producţia Petrom poate scădea cu 4%, după reducerea investiţiilor, dacă preţul ţiţeiului rămâne jos
Menţinerea preţului ţiţeiului la un nivel redus pe o perioadă lungă ar determina o scădere a investiţiilor OMV Petrom în activităţile de upstream şi anii viitori, cu o rată anuală de 25-35% faţă de 2014,astfel că este posibilă o diminuare a producţiei de hidrocarburi a companiei cu până la 4% pe an.
"Un mediu de piaţă cu preţuri scăzute ale ţiţeiului pe o perioadă prelungită ar putea determina reducerea mediei anuale de investiţii în Upstream cu aproximativ 25-35% faţă de 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea scădea în medie cu până la 4% pe an", arată OMV Petrom, în raportul privind rezultatele din primele nouă luni.
Compania va face în acest an investitiide aproximativ un miliard de euro, în scădere cu 30% faţă de cele din 2014, din care peste 85% vor fi dedicate proiectelor din upstream.
Preţul ţiţeiului Ural a scăzut în trimestrul al treilea la sub 50 de dolari pe baril, jumătate din cotaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al investiţiilor.
Citește pe alephnews.ro: SUA deschid o bază de rachete în Polonia. NATO activează baza Redzikowo
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump îl numește pe Pete Hegseth secretar al apărării, dar senatorii republicani sunt confuzi: „Cine? Nu-l cunosc”
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor legiști
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe