- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.05.2014, 21:57)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: România va investi 120 milioane euro din fonduri europene pentru decontaminările Petrom
România va investi, în următorii doi ani, aproape 120 milioane de euro, din fonduri europene, pentru îndeplinirea obligaţiilor de reabilitare a siturilor contaminate, asumate prin Legea privind privatizarea Petrom, se arată într-un proiect de HG lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului.
Urmărește
1094 afișări
PROIECT: România va investi 120 milioane euro din fonduri europene pentru decontaminările Petrom (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de act normativ a fost pregatit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, făcută de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despăgubire şi plătite de statul român pentru despăgubiri de mediu în cadrul contractului de privatizare Petrom, potrivit notei de fundamentare.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră în România - Faza 1 (Facilităţi)" prevede alocarea a 527.035.948 lei (119.238.902 euro) pentru realizarea investiţiei în 2014 - 2015.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
-
Europa se pregăteşte de război cu Rusia. Germania are planuri să găzduiască 800.000 de militari aliaţi
-
Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
Investiţia presupune remedierea celor două batale de slam fosfoamoniacal Doljchim, remedierea celor patru batale interne şi externe Petrobrazi, remedierea celor două halde de deşeuri triazinice şi acrilonitril din cadrul Arpechim, remedierea lacurilor Dâmbovnic şi Suseni - Arpechim, remedierea celor 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare şi producţie şi remedierea depozitelor de produse petroliere Vaslui şi Făurei, potrivit proiectului de HG.
Acesta este primul proiect din cadrul unui program extins de investiţii derulate de OMV Petrom pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră din România, dar şi prima aplicaţie formulată şi transmisă de MMSC prin AM POS Mediu la Comisia Europeană pentru rambursarea cheltuielilor acceptate şi plătite de statul român în această speţă, se arată în continuare în nota de fundamentare.
În anul 2012, au fost avansate o serie de discuţii în cadrul MMSC pentru obţinerea acordului Comisiei Europene privind rambursarea, din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, a cheltuielilor efectuate pentru investiţiile de decontaminare istorică.
Prin scrisoarea Comisiei Europene înregistrată la MMSC în 9 aprilie 2013, s-a pronunţat admisibilitatea de principiu a solicitării de asistenţă pentru proiectul major "Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I" şi finanţarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu.
Printr-o decizie pronunţată în data de 16 aprilie 2014, Comisia Europeană aprobă contribuţia financiară pentru proiect, pentru recuperarea costurilor suportate de statul român.
Contractul de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom SA Bucureşti a fost semnat, la data de 23 iulie 2004, de către Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de Vânzător, şi OMV Aktiengellschaft, în calitate de Cumpărător.
Prin Legea nr.555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom s-au stabilit următoarele: preluarea îndatoririlor Vânzătorului cu privire la problemele de mediu de MMSC, autorizarea Vânzătorului ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării (14.12.2004), să despăgubească, în totalitate, societatea pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul, autorizarea Vânzătorului ca, pe o perioadă de 30 de ani de la data finalizării (14.12.2004) să despăgubească, în totalitate, societatea pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau a finalizării, dupa caz, în conformitate cu termenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul.
La momentul transferului de proprietate asupra acţiunilor SNP Petrom către OMV AG, a fost constituit, din preţul de vânzare, într-un cont distinct al Trezoreriei Statului, un fond de 50 milioane de euro.
În cazul în care, pe parcursul unui an financiar se vor acorda OMV Petrom SA despăgubiri pentru contaminarea istorică, în următorul an financiar este prevăzută obligaţia reconstituirii acestui fond la aceeaşi valoare de 50 milioane de euro. Gestionarea acestui cont este asigurată de către Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu MMSC pentru o perioada de 15 ani de la data privatizării, din care se vor suporta cheltuielile pentru pretenţiile cu privire la contaminarea istorică, pentru o prioadă de 30 ani, se mai spune în nota de fundamentare.
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Imagini stupefiante cu mașina lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu, în miez de noapte. Tatăl este înmărmurit: 'Lumina se stingea și se…'
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:57
Rusia afirmă că noua bază americană din Polonia creşte pericolul nuclear general
-
astăzi, 10:56
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului