Provizioanele în scădere urcă profitul BRD din primul trimestru de aproape trei ori, la 37,5 mil lei

BRD Societe Generale a avut în primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decât rezultatul din martie 2013, pe fondul scăderii semnificative a costului net al riscului, de la 350 milioane lei la 246 milioane lei, care a compensat reducerea veniturilor din dobânzi.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Provizioanele în scădere urcă profitul BRD din primul trimestru de aproape trei ori, la 37,5 mil lei

Provizioanele în scădere urcă profitul BRD din primul trimestru de aproape trei ori, la 37,5 mil lei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al BRD, soldul creditelor brute acordate persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (în comparaţie cu -1,1% pentru întreaga piaţă).

Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% faţă de martie 2013, semnificativ peste media pieţei (+9,4%), graţie pozitiei de lider a băncii în cadrul programului “Prima Casă”.

Activitatea de creditare a companiilor rămâne la un nivel scăzut, generând o reducere cu 8,8% (faţă de martie 2013) a volumului creditelor brute, până la 16,4 miliarde lei.

"Activitatea de finanţare a companiilor rămâne sub influenţa unei cereri scăzute, însă o creştere economică mai amplă în următoarele luni ale anului ar trebui să constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenţi sau noi, pentru economia românească şi absorbţi fondurilor europene pentru finanţarea de noi proiecte în zona companiilor publice şi private", se arată în comunicatul BRD.

Depozitele au crescut cu 6,9% în comparaţie cu luna martie a anului 2013, susţinute de evoluţiile la nivelul ambelor categorii de clientelă. În acest context, raportul credite nete/depozite s-a îmbunătăţit, ajungând la 79,5%, faţă de 94,6% la sfârşitul lunii martie 2013.

Venitul net bancar a scăzut cu 12,3% în comparaţie cu primul trimestru al anului 2013, evoluţie determinată, în principal, de scăderea marjei nete de dobândă, generată de ponderea mai mică a creditelor nete în total active şi de creşterea rezervei de lichiditate. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu peste 13%, la 375 milioane lei.

Comisioanele nete au avut o evoluţie pozitivă (+1,7%), susţinute de creditele sindicalizate, vânzarea de pachete de retail, serviciile de custodie şi intermediere pe piaţa de capital.

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operaţionale comparativ cu primul trimestru al anului 2013, de la 314 milioane lei la 305 milioane lei.

"Vom continua să lucrăm la normalizarea costului riscului şi vom continua eforturile de implementare a măsurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele creşterii activităţii de creditare atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii", a spus Philippe Lhotte, preşedinte – director general al BRD, citat în comunicat.

Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfârşitul lunii martie 2014 (faţă de 24,8% la 31 decembrie 2013), în timp ce rata creditelor neperformante conform definiţiei Băncii Naţionale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, în linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scăzut cu 29,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, atingând 298 puncte de bază (faţă de 393 puncte de bază la
sfârşitul primului trimestru al anului 2013). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a îmbunătăţit, ajungând la 70,9% la martie 2014 (faţă de 68,9% la finalul anului 2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici