- Home
- Economic
- MOSCOVA, (09.05.2014, 16:44)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin vrea să deschidă economia către investitorii chinezi, după sacţiunile UE împotriva Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să deschidă economia către investitorii chinezi, în contextul sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, au declarat două surse guvernamentale.
Urmărește
396 afișări
Putin vrea să deschidă economia către investitorii chinezi, după sacţiunile UE împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Moscova ar putea înlătura limitarea informală a investiţiilor chineze în încercarea de a stimula creşterea economiei, potrivit Bloomberg.
Guvernul rus vrea să atragă investitori din a doua mare economie la nivel global în sectoare precum cel imobiliar, construcţiile, infrastructura şi resursele naturale, au continuat oficialii citaţi.
Chinezii nu vor fi însă bineveniţi în toate sectoarele economice, Kremlinul previzionând "linii roşii" în zona aurului, a metalelor din familia platinei, a extracţiei de diamante şi în sectorul proiectelor de înaltă tehnologie, potrivit surselor guvernamentale ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
Putin se adresează Asiei pentru investiţii şi finanţare, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au provocat deja retrageri de capital de pe piaţa rusă.
Washingtonul şi Bruxellesul acuză Rusia că încearcă destabilizarea Ucrainei după ce a anexat, în luna martie, Peninsula Crimeea.
SUA şi UE au adoptat deja sancţiuni financiare şi diplomatice împotriva unor oficiali, militari şi oameni de afaceri ruşi şi ucraineni. Potrivit unor surse, sunt în pregătire sancţiuni care să ţintească anumite companii ruse sau chiar sectoare ale economiei.
Fondul Montar Internaţional a avertizat în luna aprilie că economia Rusiei ar fi intrat deja în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut) şi şi-a redus prognoza de creştere economică la 0,2% pentru acest an.
Rusia consolidează de mai mulţi ani relaţiile comerciale cu China, inclusiv prin contracte pe termen lung pentru exportul de petrol şi gaze naturale către cel mai mare consumator de energie din lume. China este principalul partener comercial al Rusiei, cu schimburi de 95,6 miliarde de dolari în anul 2012, urmată de Germania, potrivit datelor Bloomberg.
Putin declara, în luna aprilie, că ascensiunea Chinei spre poziţia de lider în economia globală este de necontestat. Rusia va dezvolta relaţiile cu China, iar cooperarea celor două ţări va reprezenta un factor semnificativ în schimbarea arhitecturii relaţiilor internaţionale moderne, a afirmat atunci liderul de la Kremlin, potrivit Bloomberg.
China are în prezent proiecte limitate în Rusia, din cauza unor restricţii asupra investiţiilor chineze, potrivit uneia dintre sursele citate. Totuşi, în luna mai vor avea loc cel puţin două runde de discuţii la nivel guvernamental pentru a stabili o serie de îndrumări privind intrarea investitorilor chinezi în economia rusă, au continuat oficialii citaţi.
Investitorii chinezi vor prefera probabil să intre în proiecte existente din sectorul energiei şi resurselor naturale, şi nu să înceapă afaceri de la zero, potrivit unui analist al Deutsche Bank intervievat de Bloomberg.
China este deja unul dintre principalii investitori la grupul Uralkali, unde deţine 12,5% din acţiuni. Uralkali este unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice la nivel global. De asemenea, compania China North Industries Corp. intenţionează să dezvolte exploatări de nichel şi cupru în Rusia în parteneriat cu companiile miniere controlate de miliardarul Oleg Deripaska, potrivit unui acord preliminar semnat în 2012 între cele două părţi.
Rusia a apelat la China şi pentru construcţia unui pod către Peninsula Crimeea, potrivit ziarului rus Kommersant, care citează surse apropiate discuţiilor.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a declarat pentru Bloomberg că relaţiile Rusiei cu China se dezvoltă continuu, indiferent de alte chestiuni, şi că nu sunt planificate întâlniri "speciale" la nivelul guvernului cu privire la China.
Guvernul va lansa o licitaţie publică pentru construcţia podului peste Strâmtoarea Kerch, către Crimeea, la care vor putea participa toţi investitorii internaţionali, a adăugat Peskov. Costul proiectului este estimat la cel puţin 50 miliarde ruble (1,4 miliarde de dolari).
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe