Randamentele obligaţiunilor României ar putea creşte în 2015

Randamentele obligaţiunilor emise de România, Ungaria, Polonia şi Cehia, care au atins minime record anul acesta, în contextul unei inflaţii scăzute în regiune şi a ieşirilor de capital din Rusia, ar putea reveni pe un trend crescător în 2015.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Randamentele obligaţiunilor României ar putea creşte în 2015

Randamentele obligaţiunilor României ar putea creşte în 2015 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Randamentele obligaţiunilor din Europa de Est au scăzut puternic anul acesta, infirmând aşteptările analiştilor, care estimau o creştere a costurilor de finanţare în regiune.

De exemplu, investitorii care au cumpărat obligaţiuni emise de guvernul României au marcat un câştig din randamente de 11% (echivalentul în euro), fiind cele mai profitabile obligaţiuni din regiune, potrivit calculelor Bloomberg.

În 2015, însă, trendul se va inversa, pe fondul accelerării avansului economic în regiune, a dobânzilor în creştere pe piaţa din SUA şi a noilor măsuri de stimulare economică implementate de Banca Centrală Europeană, a estimat Dmitri Barinov, administrator de fonduri al Union Investment Privatfonds.

"Creşterea economică va accelera în majoritatea statelor din centrul şi estul Europei, ceea ce înseamnă că randamentele nu vor mai scădea, fiind posibil chiar să crească. Potenţialele măsuri de relaxare fiscală de la BCE sunt, în mare parte luate în calcul, în timp ce creşterea dobânzilor din SUA va duce la scăderea fluxurilor de capital din această parte a lumii", a spus Barinov.

Pe de altă parte, analiştii BNP Paribas consideră că randamentele obligaţiunilor din Europa de Est vor continua să scadă în perioada următoare, ca urmare a creşterii lichidităţii din pieţe în urma măsurilor anunţate de BCE.

"Ar trebui să observăm o continuare a climatului relativ optimist, în contextul în care suntem încrezători că BCE va adopta o politică monetară neconvenţională, care va genera reacţii pozitive", a declarat Michal Dybula, economist al subsdiarei BNP din Varşovia.

Acesta estimează că randamentele obligaţiunilor la 10 ani vor scădea la 2,7% în Ungaria şi la 2% în Polonia, de la 3,56%, respectiv 2,58% în prezent.

În ceea ce priveşte titlurile României, randamentul obligaţiunilor cu maturitate în 2025 se situa miercuri la prânz la 3,7% pe an, în creştere uşoară de la un minim record de 3,68% înregistrat marţi.

Spre comparaţie, titlurile similare emise de Indonezia, care sunt încadrate de Moody’s în aceeaşi categorie, Baa3, aveau miercuri un randament de 8,02% pe an, potrivit Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici