Raport: 50% din angajaţi vor avea nevoie de recalificare până în 2025

În prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu cel mai ridicat nivel în ceea ce priveşte deficitul de forţă de muncă, Republica Cehă fiind ţara cu cea mai mare creştere a ratelor de locuri de muncă vacante în perioada 2013-2020, urmată de Ţările de Jos şi Ungaria.

Urmărește
768 afișări
Imaginea articolului Raport: 50% din angajaţi vor avea nevoie de recalificare până în 2025

Raport: 50% din angajaţi vor avea nevoie de recalificare până în 2025

Mai mult de una din patru întreprinderi europene (26%) consideră că este foarte dificil să angajeze candidaţi care dobândesc anumite competenţe necesare.

În ceea ce priveşte profilul locului de muncă se remarcă, în special, recrutarea de muncitori necalificaţi - instalatori, electricieni, lucrători de întreţinere, mecanici - unde nevoia puternică de formare la locul de muncă se îmbină cu utilizarea instrumentelor digitale pentru controlul utilajelor.

Dezvoltarea şi recalificarea angajaţilor poate aduce şi numeroase beneficii companiilor, inclusiv o productivitate şi o performanţă mai mare a candidaţilor precum şi reducerea fluctuaţiei de personal. În plus, o companie care investeşte în training are posibilitatea de a-şi creşte reputaţia şi poziţionarea, devenind mai atractivă pentru potenţialii candidaţi.

Potrivit Raportului LinkedIn privind lipsa de talente din 2019, 50% din angajaţi vor avea nevoie de recalificare până în 2025, un pas crucial atât pentru ei, cât şi pentru companii, care se dezvoltă într-un ritm accelerat. În plus, în Raportul Privind Viitorul Locurilor de Muncă 2020 , publicat de Forumul Economic Mondial, arată că două din trei companii se aşteaptă ca rentabilitatea investiţiei în recalificare să se materializeze într-un an.

România, situaţie critică

Raportul Comun al Ocupării Forţei de Muncă din 2020 , publicat de Comisia Europeană, relatează că deficitul de forţă de muncă în UE este la un nivel ridicat, deşi se află în uşoară scădere faţă de acum un an. Într-adevăr, o lipsă cantitativă de forţă de muncă demonstrează o situaţie în care piaţa muncii suferă de lipsă de personal, iar în acest scenariu, cererea de muncă este mai mare decât oferta.

Mai mult, datele din Sondajul Eurofound privind companiile europene din 2019  evidenţiază că 26% dintre întreprinderile europene consideră că este foarte dificil să angajeze candidaţi cu competenţele necesare, în timp ce 51% afirmă că este un proces destul de dificil.

Există variaţie mare între ţările UE, cu niveluri ridicate de dificultate în găsirea candidaţilor potriviţi în Slovacia, România, Malta, Cehia şi Germania, în timp ce sarcina este cea mai uşoară în Slovenia, Danemarca şi Grecia. Diferenţele sunt clare şi în ceea ce priveşte compararea companiilor. 24% dintre întreprinderile mici raportează că au dificultăţi în a găsi angajaţi cu competenţele potrivite, în timp ce doar 14% dintre cele mari au aceeaşi problemă.

În ceea ce priveşte macrosectoarele, deficitul de forţă de muncă a crescut semnificativ între 2013 şi 2019 în sectoarele de producţie, construcţii şi servicii. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în sectorul construcţiilor, unde rata de neocupare a crescut de la 1,3% în trimestrul III 2013 la 3,6% în trimestrul III 2019. 

În 2020, profesioniştii din domeniul asistenţei medicale ocupau primul loc în ceea ce priveşte deficitul de forţă de muncă, iar locurile de munca bazate pe IT&C, care sunt strict legate de competenţele software, au fost, de asemenea, martorii unei creşteri a penuriei existente. Ospitalitatea şi transportul au fost puternic afectate de pandemie şi au continuat să fie martorii unei penurii. Acest lucru s-ar putea datora şi tranziţiei catre vânzările şi livrările online.

Soluţia? Învăţare toată viaţa

„Învăţarea pe tot parcursul vieţii, perfecţionarea şi recalificarea sunt adevărate schimbări, în special pe o piaţă a muncii care are o evoluţie rapidă şi care se confruntă cu o penurie de personal, larg răspândită. Lucrăm în fiecare zi alături de candidaţi şi clienţi pentru a le facilita şi eficientiza procesul de căutare al unui loc de muncă sau, în cazul clienţilor, al unui potenţial angajat.

Astfel, prin soluţia noastră de Formare Profesională, pe de o parte, sprijinim oamenii în dobândirea, perfecţionarea şi dezvoltarea competenţelor lor, prevenind astfel şomajul şi oferindu-le o viaţă stabilă, iar pe de altă parte colaborăm cu companii pentru a le ajuta să-şi satisfacă cererea de muncitori necalificaţi, să abordeze concurenţa globală şi să prospere”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Permsi 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici