Raport al Comisiei Europene: România nu poate adera la Euro. Nu îndeplineşte condiţiile / Vecinii bulgari stau cel mai bine

Comisia Europeană a prezentat un raport privind progresele înregistrate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în vederea adoptării monedei euro. România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei, potrivit raportului publicat miercuri de Comisiei.

Urmărește
5305 afișări
Imaginea articolului Raport al Comisiei Europene: România nu poate adera la Euro. Nu îndeplineşte condiţiile / Vecinii bulgari stau cel mai bine

Raport al Comisiei Europene: România nu poate adera la Euro. Nu îndeplineşte condiţiile / Vecinii bulgari stau cel mai bine

Euro este moneda oficială a 20 de ţări din UE care formează împreună zona euro. Toate ţările UE, cu excepţia Danemarcei, s-au angajat legal să adere la zona euro. 
 
Evaluarea Comisiei se bazează pe criterii specifice, inclusiv stabilitatea preţurilor, finanţe publice solide, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Aceasta arată progrese în toate cele 6 ţări. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu îndeplineşte în prezent toate criteriile de aderare la zona euro. 
 
Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.
 
Vecinii de la Sud de Dunăre sunt cei mai aproape de aderarea euro. Îndeplinesc toate condiţiile cu excepţia criteriului privind stabilitatea preţurilor.
 
Iată cum stau celălate state la criterii:
 
Stabilitatea preţurilor: îndeplinită de Suedia
Finanţe publice: îndeplinită de Bulgaria şi Suedia, se aşteaptă ca Cehia să o îndeplinească
Rata dobânzii pe termen lung: îndeplinită de Bulgaria, Cehia şi Suedia
Rata de schimb: îndeplinită de Bulgaria

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici