Euro este moneda oficială a 20 de ţări din UE care formează împreună zona euro. Toate ţările UE, cu excepţia Danemarcei, s-au angajat legal să adere la zona euro.
Evaluarea Comisiei se bazează pe criterii specifice, inclusiv stabilitatea preţurilor, finanţe publice solide, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Aceasta arată progrese în toate cele 6 ţări. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu îndeplineşte în prezent toate criteriile de aderare la zona euro.
Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.
Vecinii de la Sud de Dunăre sunt cei mai aproape de aderarea euro. Îndeplinesc toate condiţiile cu excepţia criteriului privind stabilitatea preţurilor.
Iată cum stau celălate state la criterii:
Stabilitatea preţurilor: îndeplinită de Suedia
Finanţe publice: îndeplinită de Bulgaria şi Suedia, se aşteaptă ca Cehia să o îndeplinească
Rata dobânzii pe termen lung: îndeplinită de Bulgaria, Cehia şi Suedia
Rata de schimb: îndeplinită de Bulgaria