Raport MCV: România a continuat progresele, dar trebuie continuate eforturile anticorupţie. Reacţia Guvernului şi a lui Iohannis

România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei, recomandă raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

Urmărește
6614 afișări
Imaginea articolului Raport MCV: România a continuat progresele, dar trebuie continuate eforturile anticorupţie. Reacţia Guvernului şi a lui Iohannis

Raport MCV: România a continuat progresele, dar trebuie continuate eforturile anticorupţie (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

UPDATE: Raport MCV: Criticile presei şi politicienilor la adresa magistraţilor riscă să afecteze justiţia

Criticile la adresa magistraţilor în presă şi de către politicieni rămân frecvente în România, situaţie care riscă să afecteze activitatea justiţiei, notează raportul Comisiei Europene eleborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

UPDATE: Raluca Prună: Raportul MCV, pozitiv. CE nu a putut constata însă progrese privind imunitatea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că raportul MCV arată progresele sistemului judiciar, DNA, ÎCCJ, ANI şi parchetele confirmând un trend ascendent în eficienţa combaterii corupţiei, astfel încât se poate vorbi despre premisele finalizării MCV, însă rămâne problema imunităţii parlamentare

Ministrul Justiţiei a precizat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că raportul emis de Comisie Europeană este un raport pozitiv, care notează progresele făcute de instituţiile din sistemul judiciar, în domeniul controlului integrităţii şi al combaterii corupţiei, ea adăugând că fără "profesionalismul" judecătorilor şi al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Raluca Prună a mai spus că, după 10 ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare şi Verificare şi după trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizării mecansimului, într-un orizont de timp apropiat. Întrebată însă de jurnalişti care sunt aşteptările sale cu privire la finalizarea procesului MCV, ministrul a spus că este prematur şi neserios să dea un termen. "Nu aş vrea să mă pronunţ, eu, ca ministru, am datoria de a mă concentra pe ceea ce mai rămâne de făcut şi este consemnat în raport" a comentat Raluca Prună, insistând că, faţă de alte state, România a dovedit că a făcut progrese.

Ministrul a amintit că în chestiunea imunităţilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. În context, ea a afirmat că speră ca membrii Parlamentului să citească raportul astfel încât "să ne putem aşeza la masă pentru a vedea ce este de făcut".

 

UPDATE: Iohannis: România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că raportul MCV dat publicităţii miercuri de către Comisia Europeană arată că România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului.

''Şeful statului apreciază că Raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul ţării noastre pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei fiind unul ireversibil'', se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de către Administraţia Prezidenţială.

În opinia preşedintelui, raportul arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate ''au continuat să obţină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt''. ''Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităţilor române şi determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească'', afirmă şeful statului, arătând că ''susţine cu aceeaşi hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei''.

Preşedintele constată, totodată, că în prezent există o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei, aceste evaluări regăsindu-se şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie.

UPDATE: Guvern: Raportul Comisiei Europene atrată că există premisele finalizării procesului MCV

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) emis de Comisia Europeană recunoaşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei justiţiei şi al luptei anticorupţie, astfel încât există premisele finalizării procesului MCV, precizează, miercuri, Guvernul.

Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române şi-au asumat şi au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităţilor române, de exemplu, în structura Strategiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al Executivului după ce Comisia Europeană a dat pulicităţii raportul.

Totodată, documentul citat arată că reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare şi verificare.

De asemenea, Guvernul precizează că angajamentul său de a îndeplini obiectivele amintite "în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români" este "puternic şi fără echivoc".

Raportul MCV: România a continuat progresele, dar trebuie continuate eforturile anticorupţie

"România a continuat să facă progrese în sensul îndeplinirii obiectivelor de referinţă fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În acelaşi timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective", arată raportul Comisiei Europene.

"Există măsuri îmbunătăţite de combatere a corupţiei generale, dar nu la scara şi cu voinţa politică necesară pentru a remedia această problemă, care este recunoscută pe scară largă drept o problemă sistemică. Reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei continuă să fie chestiuni importante pentru societatea românească, capabile să inspire demonstraţii publice la scară largă, şi este nevoie în continuare de sprijin pentru consolidarea reformei în vederea asigurării caracterului ireversibil al progreselor", subliniază Comisia Europeană.

"Comisia salută cooperarea constructivă pe care a avut-o cu autorităţile române pe parcursul anului trecut, precum şi angajamentul politic al guvernului de a continua reformele şi de a combate corupţia. Anul 2016 va fi un an-test în multe privinţe. Se va putea evalua cât de profund este ancorată reforma în funcţie de proeminenţa aspectelor legate de integritate în numirile în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar şi în verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri. Continuarea tendinţei de reformă va fi, de asemenea, un indicator de durabilitate. Comisia îşi exprimă dorinţa de a continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru atingerea obiectivelor MCV", continuă raportul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici