Raportul leu/franc a atins maximul istoric. Cursul pentru euro a urcat la 4,2088 lei/euro

Cursul de referinţă anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) pentru francul elveţian, de 3,5050 lei/franc, a atins maximul istoric, iar paritatea oficială pentru euro a crescut la 4,2088 lei/euro, cel mai înalt nivel de la începutul lunii martie.

Urmărește
842 afișări
Imaginea articolului Raportul leu/franc a atins maximul istoric. Cursul pentru euro a urcat la 4,2088 lei/euro

Raportul leu/franc a atins maximul istoric. Cursul pentru euro a urcat la 4,2088 lei/euro (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Raportul leu/franc este cu 6,86 bani peste referinţa de miercuri, de 3,4364 unităţi, şi a depăşit recordul istoric înregistrat din 30 decembrie, de 3,4450 unităţi. Euro s-a depreciat accentuat, joi, pe pieţe internaţionale în faţa dolarului şi a francului elveţian, iar dealerii spun că jucătorii străini preferă francul atunci când există incertitudine pe pieţe.

Cursul anunţat pentru euro este cu 3,32 bani mai mare faţă de nivelul precedent, de 4,1756 lei/euro, şi a atins maximul din 4 martie. La data menţionată, BNR a publicat o referinţă de 4,2127 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de moneda americană, iar paritatea se plasează cu 6,52 bani mai sus, la 2,9820 lei/dolar, de la 2,9168 lei/dolar miercuri. Referinţa pentru dolar nu a mai fost atât de ridicată din 16 martie, când BNR a anunţat un curs de 3,0019 lei/dolar.

Băncile afişau cotaţii în creştere încă de la deschidere, de 4,1850 - 4,1870 lei/euro, cu peste un ban mai sus faţă de nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,1740 - 4,1750 lei/euro.

Cursul a urcat treptat în prima parte a sesiunii, până la un maxim de 4,2150 lei/euro. La jumătatea şedinţei, băncile schimbau euro pentru 4,2075 - 4,2100 lei/euro.

"Pierderile înregistrate de leu pe parcursul ultimelor două săptămâni sunt mai mari decât cele ale monedelor regionale. Acest lucru sugerează că participanţii la piaţă percep un risc mai ridicat în România decât în celelalte ţări din regiune. Atâta timp cât incertitudinea privind Grecia va persista leul ar mai putea înregistra pierderi faţă de euro" se arată într-un raport emis joi de ING Bank.

Analiştii băncii consideră că BNR s-ar putea abţine de la intervenţii pe piaţă valutară, având în vedere că presiunile se resimt şi la nivel regional, însă aceste operaţiuni ar putea avea loc la un moment dat deoarece declaraţiile recente ale oficialilor BNR au susţinut nevoia evitării unei volatilităţi excesive.

Valutele din regiune şi-au accentuat de asemenea corecţia din debut şi pierdeau până la 0,7%, din cauza intensificării temerilor privind înrăutăţirea crizei din Grecia şi efectul de contagiune către alte ţări de la periferia zonei euro.

Jucătorii vor urmări în această şedinţă cum se va derula emisiunea de obligaţiuni pregătită de Spania, pentru maturităţi în 2019 şi 2026.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au urcat uşor, de la 2,69 - 3,19% la 2,73 - 3,23%, iar randamentele pentru sumele plasate la o săptămână se situau la 3,16 - 3,66%, de la 3,05 - 3,55% miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Avertismentul lui Warren Buffett este greu de ignorat. Ce s-ar putea întâmpla anul acesta