- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.05.2014, 09:04)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ratingul de ţară al României, îmbunătăţit de agenţia S&P în categoria recomandată investitorilor
Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit, vineri, calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.
Urmărește
2562 afișări
Agenţia S&P a îmbunătăţit ratingul de ţară al României în categoria recomandată investitorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicată treaptă din "junk", la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.
Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia de rating.
S&P era singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evalua România cu rating din categoria "junk".
Îmbunătăţirea ratingului de către S&P ar putea creşte apetitul investitorilor străini pentru obligaţiunile în monedă străină ale României, dar şi pentru cele în lei, într-o măsură mai redusă, însă, potrivit unei note către investitori a grupului austriac Erste.
"Recâştigarea statutului investment grade de la S&P ar putea aduce intrări mai mari de capital în euroobligaţiunile româneşti şi într-o anumită măsură în obligaţiunile în lei", notează analiştii Erste.
Revizuirea calificativului de ţară reflectă progresele rapide ale României în privinţa reducerii dezechilibrelor externe, precum şi opinia S&P că va continua consolidarea situaţiei fiscale şi îmbunătăţirea stabilităţii sectorului financiar, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
S&P se aşteaptă ca România să menţină o rată constantă de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017. Deşi ritmul este mai lent decât cel înregistrat înaintea crizei financiare din 2009, este peste cel al ţărilor vecine cu situaţie comparabilă. Această evoluţie evidenţiază revenirea unor fundamente relativ sănătoase, chiar dacă venitul pe cap de locuitor al României în 2014 este aproximativ egal cu maximul atins în 2008.
"În 2013 şi 2014, creşterea economică a fost susţinută de cererea externă şi ne aşteptăm la o schimbare graduală către cererea internă, exporturile nete urmând să aibă un uşor impact negativ asupra creşterii în 2016-2017", se arată în comunjicatul S&P.
Această evoluţie nu ar trebui să conducă la o inversare dramatică a progreselor în privinţa contului curent, pe care le considerăm în mare parte structurale, notează agenţia. Creşterea rapidă a exporturilor şi cererea redusă pentru importuri a împins anul trecut deficitul de cont curent la 1,1% din PIB, cel mai redus nivel din două decenii.
Deficitul de cont curent mai redus are impact şi asupra profilului datoriei externe a României, investiţiile străine urmând să depăşească deficitele cel puţin până în 2017.
Rata crescută de atragere a fondurilor europene ar trebui, de asemenea, să asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind şi mai mult reducerea îndatorării externe. În parte, declinul îndatorării externe a României se datoreazăsectorului financiar, unde băncile străine au repatriat fonduri semnificative începând din 2009, notează agenţia de rating.
De la semnarea acordului stand-by preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) spre sfârşitul anului trecut, România a trecut prin două evaluări care au confirmat trendul de consolidare fiscală. România pare să fi făcut progrese şi în plata arieratelor, dintre care cele mai multe rămase se află la companiile de stat, totalizând circa 1% din PIB.
Având în vedere "ancora" acordului cu FMI, S&P estimează menţinerea deficitului bugetar aproape dar sub 2% din PIB pe termen mediu, în timp ce îndatorarea statului va rămâne în mare neschimbată pe parcursul următorilor trei ani.
Agenţia nu se aşteaptă la reducerea poverii dobânzilor asupra Guvernului, întrucât îmbunătăţirea randamentelor României în raport cu cele ale unor ţări de referinţă va fi anulată de trendul global de creştere a dobânzilor de către băncile centrale.
Cheltuielile actuale cu dobânzile, de 5,5% din veniturile statului, şi datoria netă la 33% din PIB au impact neutru asupra actualului nivel de rating şi ar putea chiar oferi chiar suport pentru o îmbunătăţire.
Peste 60% din datoria Guvernului este în monedă străină, indicând o oarecare vulnerabilitate la variaţiile de curs valutar, avertizează S&P.
România are un regim flexibil al cursului de schimb, însă politica monetară independentă este constrânsă de rata ridicată de utilizare a valutei în economie, mai ales în creditarea bancară.
"Ne aşteptăm ca declinul «euroizării» să continue în viitorul apropiat, urmând să se reia înaintea intrării în zona euro", afirmă analiştii agenţiei de rating.
Incertitudinile politice nu au afectat în ultima perioadă evoluţia economiei, potrivit S&P.
Riscurile geopolitice ar trebui să rămână sub control, dacă legăturile economice ale României cu Ucraina rămân relativ limitate, potrivit S&P, care adaugă că nu se aşteaptă la implicaţii directe de securitate pentru România.
S&P ar putea îmbunătăţi ratingul României dacă programul de consolidare bugetară, reformă a finanţelor publice şi restructurare a companiilor de stat este implementat cu succes, fără schimbarea actualelor trenduri privind dezechilibrele externe şi stabilitatea sectorului financiar.
Calificativul de ţară al României ar putea fi revizuit negativ dacă reapar dezechilibrele externe, dacă se reduce stabilitatea sectorului financiar sau deficitul bugetar creşte semnificativ.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe