- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.01.2022, 11:27)
- Miruna Diaconu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Record de companii noi în 2021. Pragul de 100.000 de firme a fost depăşit în România
Numărul companiilor de tip SRL nou înfiinţate a trecut pentru prima dată în 2021 de 100.000, cel mai ridicat nivel atins vreodată şi o valoare dublă faţă de acum zece ani, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Urmărește
908 afișări
„Începând cu 2017, numărul firmelor nou înfiinţate s-a situat în intervalul 90.000-100.000 pe an, cu excepţia anului dificil 2020. Acest fapt se datorează cel puţin următorilor doi factori: în primul rând, simplificarea fiscalităţii în ceea ce priveşte microîntreprinderile, atunci când s-a extins plafonul de aplicare a 1% sau 3% impozit din cifra de afaceri; în al doilea rând, avem o simplificare birocratică legată de înfiinţarea unei noi firme. Intrarea în antreprenoriat este mai uşoară faţă de acum 5 sau 10 ani, de aceea avem un ritm de înfiinţare dublu faţă de acum un deceniu“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În 2010, au fost deschise doar 48.000 de companii de tip SRL, care este de altfel forma preferată de către antreprenori, cele mai multe firme locale funcţionând pe un SRL. Creşterea numărului de companii s-a văzut constant din 2010, însă avansul cel mai mare de la un an la altul a fost înregistrat în 2017, primul an în care s-a desfăşurat programul Start-Up Nation, menit să încurajeze şi să stimuleze înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
„Nu este suficient să avem subvenţii pentru înfiinţarea unor firme, iar ulterior rata de supravieţuire a acestora să fie una scăzută. Dacă se va relansa la un moment dat programul Start-Up Nation, care de obicei creează zeci de mii de noi firme, ar fi bine ca acesta să fie însoţit de o triere mult mai strictă a noilor antreprenori care se pregătesc să intre în piaţă“.
Un număr de 14.121 de companii au fost finanţate efectiv prin programul guvernamental Start-Up Nation, în prima (2017) şi a doua ediţie (2018), cu până la 200.000 de lei/ afacere (2,8 mld. lei în total), iar în doi, respectiv trei ani, au reuşit să angajeze aproape 50.000 de persoane şi să aibă o cifră de afaceri totală de 3,2 mld. lei la finalul anului 2020, potrivit calculelor făcute de ZF anul trecut pe baza datelor furnizate de Ministerul Economiei şi a celor furnizate de Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.
Circa 70% din companiile locale au venituri de sub 100.000 euro, ceea ce le încadrează la categoria de microîntreprinderi, conform datelor aferente anului 2020 ale platformei de analiză financiară confidas.ro. În economia locală activează circa 595.000 de companii, însă doar 4.000 de firme au o cifră de afaceri mai mare de 10 mil. euro. Cu toate că numărul companiilor mari reprezintă un procent infim în totalitatea companiilor de pe plan local, acestea realizează circa 60% din cifra de afaceri totală din România, adică 1.000 de miliarde de lei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: România va avea posibilitatea să reducă TVA la alimente la 0% cel târziu anul viitor. În ce context
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36