Record pe piaţa terenurilor din România. Printre cele mai atractive oraşe pentru investitori se numără Bucureştiul, dar şi Vasluiul, Tulcea şi Giurgiu

  • În 2021 a fost depăşit recordul privind tranzacţiile de pe piaţa terenurilor în ultimii 15 ani.
  • Tranzacţiile din România au depăşit suma de 800 de milioane de euro, arată datele unei companii care oferă consultanţă în domeniul imobiliar.
Urmărește
1861 afișări
Imaginea articolului Record pe piaţa terenurilor din România. Printre cele mai atractive oraşe pentru investitori se numără Bucureştiul, dar şi Vasluiul, Tulcea şi Giurgiu

Sursa foto: Mediafax Foto

Piaţa tranzacţiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent, arată datele companiei Colliers. Volumul total al tranzacţiilor a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat în 2020. Retailerii şi dezvoltatorii rezidenţiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

Potrivit analizei făcute de specialişti, Capitala a rămas în fruntea topului cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacţii, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro. În jur de 70% din tranzacţiile din Bucureşti sunt destinate proiectelor rezidenţiale, estimează consultanţii Colliers.

„Planetele s-au aliniat în 2021 şi, graţie mai multor ”ingrediente”, piaţa s-a dublat faţă de 2019 şi a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedeşte a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susţinut şi de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflaţie foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ şi pipeline-ul de tranzacţii importante începute în 2019 şi 2020, care s-au desfăşurat mai greu în contextul pandemiei”, a explicat Sînziana Oprea, director în cadrul companiei.

În afara Capitalei, consultanţii au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de oraşe mari, cum sunt Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Brăila, Oradea, Sibiu, dar şi pentru anumite oraşe cu o populaţie mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călăraşi.

Totodată, a crescut semnificativ numărul de tranzacţii mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv în oraşele din afara Bucureştiului, iar consultanţii subliniază şi că s-au înregistrat tranzacţii la valori rar văzute post-2008. De exemplu, pentru un teren din zona Primăverii, un dezvoltator a plătit aproape 6.000 de euro pe metrul pătrat, apropiindu-se de recordul absolut pe piaţa locală din România, când un teren din zona Aviatorilor s-a vândut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul pătrat în urmă cu un deceniu şi jumătate.

În ceea ce priveşte anul 2022, perspectivele sunt bune, însă uşor mai rezervate. Practic, specialiştii spun că se aşteaptă la un volum de tranzacţionare însemnat, dar sub nivelul din 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici