Referinţa BNR a coborât la 4,4161 lei/euro şi a atins MINIMUL ultimelor trei săptămâni

Referinţa BNR a scăzut la 4,4161 lei/euro şi a atins minimul ultimelor trei săptămâni, pe cel mai ridicat volum de tranzacţionare din acest an, iar dealerii cred că ordinele de vânzare de euro ar putea fi plasate pentru a ţine cursul mai jos având în vedere că urmează plata licenţelor telecom.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a coborât la 4,4161 lei/euro şi a atins MINIMUL ultimelor trei săptămâni

Referinţa BNR a coborât la 4,4161 lei/euro şi a atins MINIMUL ultimelor trei săptămâni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Rata de schimb afişată miercuri este cu 7,09 bani, respectiv cu 1,58%, sub cea publicată marţi, de 4,4870 lei/euro. O paritate mai redusă decât cea de miercuri a fost anunţată de Banca Naţională a României (BNR) în data de 4 iunie, când euro a fost la 4,4008 lei.

După ce joi cursul a urcat peste 4,53 lei/euro şi s-a apropiat de maximul anului, cotaţiile au început să scadă, cu un ritm mai alert în şedinţele de marţi şi miercuri, când leul s-a întărit cumulat cu peste 2,3%. Raportat la nivelul de joi, leul este în creştere cu 2,6%.

Analiştii ING Bank au afirmat încă de marţi că leul s-ar putea aprecia şi cursul poate scădea sub 4,5 lei/euro având în vedere că în această săptămână trebuie plătite licenţele telecom în valoare de circa 500 milioane euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat miercuri un curs de 3,3881 lei/dolar, cu 3,29 bani sub nivelul de marţi, de 3,4210 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de schimb pentru francul elveţian a coborât cu 5,9 bani, respectiv cu 1,6%, la 3,6013 lei/franc. În şedinţa precedentă, francul a fost cotat la 3,6603 lei. O paritate mai redusă decât cea de miercuri a fost anunţată pe 5 iunie, dată la care francul a fost la 3,5737 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,48 lei, în imediata apropiere a nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4800 - 4,4810 lei/euro.

Ulterior, ordinele de vânzare de euro au dus cursul în jos, iar cel mai redus nivel tranzacţionat a fost atins cu puţin înaintea orei 13:00, când euro a fost la 4,4080 lei/euro.

La scurt timp după ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, băncile cotau euro la 4,4210 - 4,4250 lei, respectiv cu 5,6 - 5,9 bani sub închiderea de marţi.

Potrivit dealerilor, volumele de tranzacţionare au atins cele mai ridicate nivele din acest an.

"Dacă ne uităm la volumele ridicate de tranzacţionare şi la mişcarea mai vizibilă a cotaţiilor, se pare că astăzi este ziua plăţii pentru licenţele telecom", a afirmat un dealer.

Astfel, leul este în creştere cu 1,3% în raport cu euro, în timp ce monedele statelor din regiune înregistrau variaţii foarte uşoare.

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut foarte uşor, la 4,16% - 4,66% pe an, după ce marţi au urcat la 4,27% - 4,77% pe an, în prima zi a actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Astfel, randamentele sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 4,28% - 4,78% pe an la 4,2% - 4,7% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici