- Home
- Economic
- WASHINGTON, (09.11.2014, 13:54)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reformarea FMI, pusă în pericol de victoria republicanilor în alegerile din SUA
Victoria republicanilor în alegerile care au avut loc în Statele Unite riscă să dea o lovitură fatală reformării FMI, iar directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, va trebui din acest motiv să îşi dovedească talentul de contorsionist.
Urmărește
178 afișări
Reformarea FMI, pusă în pericol de victoria republicanilor în alegerile din SUA
Lagarde s-a folosit de această glumă în luna octombrie, atunci când şi-a declarat hotărârea de a convinge Congresul SUA să ratifice reformarea conducerii instituţiei, votată în 2010 de statele membre ale instituţiei dar care nu poate intra în vigoare în lipsa acordului american.
Rezultatul alegerilor de la jumătate de mandat din Statele Unite nu va facilita sarcina şefei FMI. Republicanii, care tratează cu neîncredere organizaţiile multilaterale, au obţinut marţi majoritatea în Senat, astfel încât din luna ianuarie vor controla ambele camere ale Congresului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum stai departe de răceli în sezonul rece? Ardeiul iute și turmericul pot stimula sistemul imunitar
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
"Schimbările din peisajul politic american nu sunt de bun augur pentru progresul reformelor din FMI", a declarat Eswar Prasad, fost membru al instituţiei.
Încă din 2012, administraţia Obama a încercat să convingă republicanii să adopte această reformă, care măreşte influenţa statelor emergente în FMI şi dublează resursele permanente. Două tentative care au avut loc în acest an s-au soldat însă cu un eşec.
Nemulţurile marilor state emergente sunt în creştere, acestea fiind tot mai critice referitor la reprezentativitatea în cadrul Fondului. În prezent, China dispune de sub 4% din drepturile de vot din conducerea FMI, puţin peste Italia, a cărei economie este de cinci ori mai mică.
Din acest motiv, ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au creat în iulie propriul fond monetar şi vor profita de viitorul summit G20 din Australia, de la jumătatea acestei luni, pentru a aduce acest subiect în discuţie, potrivit administraţiei preşedintelui rus Vladimir Putin.
FMI, care a refuzat să comenteze, este constrâns să se bazeze pe resurse financiare fluctuante şi aşteaptă adoptarea reformei, în timp ce legitimitatea sa este atacată.
"Neratificarea reformei va conduce la slăbirea rolului jucat de FMI, ca element central al sistemului financiar internaţional", a avertizat Domenico Lombardi, fost membru în board-ul FMI.
Dacă reforma nu va fi adoptată până la sfârşitul acestui an, Fondul s-a angajat să prezinte un plan B, al cărui conţinut este vag şi care ar putea necesita noi discuţii între cele 188 de state membre.
Unii analişti preferă altă soluţie, respectiv exercitarea de presiuni ca ratificarea din SUA să aibă loc în acest an, înainte ca noul Congres să înceapă să lucreze.
Citește pe alephnews.ro: Ce este sindromul „phone hand” și cum îți afectează articulațiile? Kinetoterapeut: „Trebuie să fim atenți la greutatea smartphone-ului”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care ar fi planul lui Donald Trump față de Ucraina? Apropiați ai acestuia fac referire la aderarea ucrainenilor la NATO
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe