Vinurile preferate ale lui Ceauşescu au ajuns deliciul chinezilor: „Vinul e ca viaţa omului, îl facem, îl creştem, îl educăm, până ajunge sus" - FOTO

Un basarabean venit în România în urmă cu 20 de ani a făcut din Casa de Vinuri Huşi cel mai cunoscut brand românesc pe piaţa vinurilor din China, promovandu-le ca fiind preferatele lui Ceauşescu.

Urmărește
4165 afișări
Imaginea articolului Vinurile preferate ale lui Ceauşescu au ajuns deliciul chinezilor: „Vinul e ca viaţa omului, îl facem, îl creştem, îl educăm, până ajunge sus" - FOTO

REPORTAJ. Vinurile preferate ale lui Ceauşescu au ajuns deliciul chinezilor: „Vinul e ca viaţa omului, îl facem, îl creştem, îl educăm, până ajunge sus"

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Serghei Bunescu a trecut Prutul din Basarabia şi s-a stabilit la Huşi. Crescut într-o familie cu tradiţie în producerea vinurilor şi-a continuat pasiunea şi a creat Casa de Vinuri Huşi, care în scurt timp a devenit un brand cunoscut în ţară, dar şi peste hotare.

„Tradiţia şi pasiunea pentru vinuri o am din familie, din străbuni, toţi ai mei au produs vin. În 1990 după revoluţie am trecut primul Prutul, pentru că aici îmi sunt rădăcinile, neamul. M-am căsătorit la Huşi şi am pornit de la zero. În 1992 am avut o comandă mare de vin pentru Rusia şi am decis să facem o companie şi am creat un brand, un nume, Casa de Vinuri Huşi”, a declarat pentru MEDIAFAX, Serghei Bunescu.

Crama are o colecţie impresionantă de vinuri vechi, de toate soiurile şi din toate podgoriile. În colecţie sunt peste 250.000 de sticle de vin, adunate de-a lungul timpului.

„Colecţia de vinuri este pentru mine o pasiune, un tezaur al companiei, dar şi al meu personal. Avem vinuri de Franţa, Spania, cel mai vechi este un vin italian din 1908. De asemenea din staţiunea Murfatlari avem vinuri româneşti vechi din 1946-1948, dar şi o colecţie de 10.000 de sticle de vinuri din 1960-1962. De asemenea, mai avem o colecţie de vinuri ale noastre de Huşi, sunt câteva mii de sticle în tezaurul nostru, medaliate la diferite consursuri”, a precizat Serghei Bunescu.

Din colecţia de vinuri nu lipsesc Zghihara de Huşi şi Busuioaca de Bohotin, licorile bahice preferate de Nicolae Ceauşescu, care se vând acum cu succes în China, dar şi în ţările europene.

„Zghihara de Huşi, vinul preferat al tovarăşului Ceauşescu a prins foarte bine pe piaţa din China, pentru că am asociat acest vin cu numele de Ceauşescu şi Mao Zedong. Chinezilor le plac poveştile adevărate, ne-am folosit de acest prilej şi am putut să vindem o cantitate impresionantă de vin. Le-a plăcut, este un vin sec, care fermentează fără zahăr, e must rezidual în el. Îl prefera Ceauşescu pentru că nu avea zahăr, el având diabet. E foarte sec şi foarte bun, îl beau chinezii, ruşii şi de la anul chiar şi americanii. Am livrat 700.000 de sticle în China, iar pentru anul următor avem comandă dublă”, a precizat Serghei Bunescu.

Fiecare soi de vin are povestea lui iar degustarea presupune un adevărat ritual.



„Vinul e ca viaţa omului, îl facem, îl creştem, îl educăm, până ajunge sus. Apoi ajunge la maturitate, dar începe să se degradeze şi îşi pierde din calităţi, până moare, exact ca şi omul. Orice vin la masă trebuie să fie în ton cu felurile de mâncare. Ca orice cunoscător apreciem culoarea, apoi îl mirosim, trebuie să degaje miros, să vedem ce arome şi ce nuanţe are, citrice, zmeură, îl mirosim îl mestecăm, toată cavitatea bucală trebuie să fie atinsă, să simţim aromele şi gusturile. Un vin bun după ce îl savurăm, rămânem cu un gust plăcut care ne îmbie şi mai cere încă un pahar”, a spus Serghei Bunescu.

Casa de Vinuri Huşi are 20 de mărci de vinuri înregistrate şi exportă în 14 ţări, din Europa, dar şi în China. Linia de producţie a fost modernizată cu utilaje de ultimă generaţie, prin accesarea unor proiecte cu finanţare europeană. Astfel, sunt trei linii de îmbuteliere care produc 6000 sticle pe oră, diferite sortimente pentru export, dar şi pentru piaţa internă. Investiţia totală depăşeşte zece milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici