- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revoluţia fiscală | Şase milioane de contracte de muncă, în aer
Opoziţia patronatelor şi a sindicatelor nu a înduplecat Guvernul să renunţe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal, care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018 tabloul fiscal şi de muncă în România.
Revoluţia fiscală | Şase milioane de contracte de muncă, în aer
Guvernul a aprobat în pofida opoziţiei cvasigenerale, modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului fiscal prin care contribuţiile sociale ale angajatorului sunt trecute în sarcina angajatului, impozitele la venituri şi contribuţiile sociale totale se reduc, dar şi contribuţia la Pilonul II de pensii, scrie Ziarul Financiar.
Pentru angajatori însă a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel 6 milioane de contracte de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Şi-a asumat guvernul un risc, adoptând aceste măsuri în pofida opoziţiei generale?
„Un risc şi-a asumat, anume ca o implementare dificilă să-l oblige să revină asupra măsurilor. Cel mai probabil însă este o «fumigenă» - lumea să fie ocupată cu Codul fiscal, iar prin spate să treacă modificarea legilor justiţiei“, comentează economistul Dragoş Cabat.
Modificările produse în Codul fiscal sunt cele mai de impact de la introducerea cotei unice de impozitare de 16%, în 2005, cu toate că guvernul a încercat să minimalizeze amploarea schimbărilor şi a susţinut că toate sunt în beneficiul şi al angajaţilor şi al angajatorilor, adică tocmai al principalilor contestarari ai schimbărilor.
Cursul leu / euro s-a depreciat ieri până la peste 4,6 lei pentru un euro, dar bursa a rămas pe plus, în ton cu evoluţia economiilor din regiune.
Modificările promovate ieri de premierul PSD Mihai Tudose elimină practic cota unică de impozitare pentru că, în condiţiile în care impozitul pe venituri este redus la 10% singura plată de 16% rămasă este impozitul pe profit plătit de companiile cu afaceri de peste un milion de euro.
Cel mai mult vor avea de suferit IT-iştii, spun specialiştii din sistem.
Câteva sute de oameni au protestat ieri la guvern faţă de modificările anunţate, iar premierul Mihai Tudose a aruncat vina pe multinaţionale şi bănci despre care a spus că au dat liber angajaţilor pentru a ieşi la protest.
Citiţi continuarea articolului pe zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO