Ria Novosti: Soarta rublei depinde de tragedia greacă

Grecia, împovărată de datorii, ţine sabia lui Damocles asupra rublei, găsirea unei soluţii pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa fiind esenţială pentru creşterea preţului petrolului, principala sursă de venituri a Rusiei, potrivit analiştilor citaţi de Ria Novosti.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Ria Novosti: Soarta rublei depinde de tragedia greacă

Ria Novosti: Soarta rublei depinde de tragedia greacă (Imagine: Shutterstock)

Rubla s-a devalorizat cu peste 10% faţă de dolar, după escaladarea crizei europene a datoriilor, iar banca centrală a Rusiei a cheltuit numai în septembrie circa 8 miliarde de dolari pentru protejarea monedei.

"Atingem vârful crizei. Nimeni nu ştie cum va fi rezolvată situaţia Greciei, iată de ce nu poate fi anticipat cursul rublei", a declarat şeful departamentului de cercetări al Băncii Moscovei, Kirill Tremasov.

El a arătat că rubla se va devaloriza până când autorităţile europene vor găsi o soluţie.

Liderii europeni încearcă de un an să depăşească criza datoriilor, care s-a amplificat însă la sfârşitul verii, când Grecia nu a reuşit să respecte ţinta stabilită pentru deficitul bugetar, necesară pentru furnizarea unei noi tranşe de 8 miliarde de euro din împrumutul de 110 miliarde de euro convenit anul trecut.

"Din nefericire, viitorul rublei nu depinde de factorii interni, şi de evoluţia situaţiei economice mondiale", a declarat Vladimir Tihomirov, economist şef la compania financiară Otkritie.

Dacă criza nu va fi rezolvată, va provoca scăderea preţului petrolului, principala sursă de venituri a Rusiei, ceea ce va avea impact negativ asupra rublei.

Investitorii sunt îngrijoraţi că materializarea celui mai prost scenariu pentru Grecia, respectiv extinderea problemelor în alte ţări europene, va determina investitorii să facă plasamente în dolari şi să renunţe la ruble.

Situaţia seamănă cu cea din 2007, când pieţele occidentale erau marcate de pesimism, dar preţul petrolului s-a menţinut ridicat întrucât efectul de domino nu atinsese încă pieţele emergente, a declarat Natalia Orlova, economist şef la Alfa Bank, avertizând "că ar putea veni un nou 2008".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici