- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rivalitate pentru coroana de capitală verde a României: Aradul suflă în ceafă Constanţei
Ţinând cont de proiectele în derulare, Aradul este la un pas de a-i lua Constanţei coroana de cel mai verde judeţ din România, dacă investiţiile se vor realiza, scrie Ziarul Financiar.
La finalul anului 2030, industria energiei verzi, eoliană şi solară, ar putea crea 20.000 de noi joburi, primele trei meserii specifice fiind deja înregistrate în Clasificarea Ocupaţiilor din România.
Doar anul trecut au fost emise avize tehnice de racordare la reţea şi contracte de racordare pentru proiectele eoliene şi solare noi de peste 6.300 MW în valoare totală de circa 6 miliarde de euro, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publice ale Transelectrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 95 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest
-
Ion Cristoiu: Motivul amânării datei alegerilor prezidenţiale este că Trump nu a arătat cu degetul spre un candidat sau altul
-
Raport: Israelul trebuie să se pregătească pentru un potenţial război cu Turcia
Devine astfel fără dubiu că România se află în plin boom regenerabil, la aproape un deceniu de la prima perioadă care a dus la dezvoltarea proiectelor de energie verde.
România are în acest moment un parc de proiecte eoliene şi solare de circa 3.300 MW care în 2021 au avut o contribuţie de peste 13% la producţia totală de energie, arată datele din raportul anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pornind de la informaţiile publicate pe site-ul Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, doar în 2022 au fost emise avize şi contracte de racordare pentru proiecte solare cu o capacitate de 3.750 MW şi pentru parcuri eoliene de circa 2.600 MW.
Astfel, al doilea val de energie verde va avea ca vedetă proiectele solare. Potrivit datelor Transelectrica, în acest moment, Constanţa este cel mai puternic judeţ din România în ceea ce priveşte capacitatea instalată a proiectelor funcţionale, cu un total de circa 1.640 MW eolian şi solar. Pe datele noi, doar în 2022 au mai fost avizate proiecte verzi de circa 292 MW. Pe de altă parte, Aradul vine puternic din spate. Deşi acum în Arad se află circa 34 MW în proiecte solare, doar anul trecut au fost avizate investiţii de energie solară de peste 1.800 MW.
Mai departe, Galaţi şi Giurgiu sunt judeţele care au concentrat cele mai multe proiecte de energie verde în dezvoltare, în contextul în care judeţele vedetă din primul val, Constanţa şi Tulcea, sunt aproape închise pentru noile investiţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO