România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări, şi stă cel mai prost din UE în ceea ce priveşte accesul la electricitate, numărul de plăţi în contul taxelor, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73 (Imagine: Shutterstock)

Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) şi chiar Belarus (63), potrivit topului "Doing Business 2014" publicat marţi de Banca Mondială.

România este vecină în top cu ţări ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) şi este urmată de Republica Moldova (78), Croaţia (89) sau Rusia (92).

Germania, cea mai mare economie europeană, este pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca este poziţionată pe prima poziţie în UE şi pe locul 5 în lume.

Banca Mondială evaluează mediul de afaceri în funcţie de 10 indicatori generali: procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă. România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit.

Faţă de anul trecut, România a îmbunătăţit mai multe aspecte, vizând procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale.

Astfel, România a înlesnit procedurile de înfiinţare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agenţia de administrare fiscală la registrul comerţului, se arată în raportul BM.

Totodată, plata taxelor a devenit mai uşoară şi mai puţin costisitoare pentru firmele din România, după reducerea frecvenţei plăţilor la de două ori pe an, faţă de plăţi trimestriale anterior, şi prin reducerea ratei de taxare pe vehicule, notează Banca Mondială.

În ceea ce priveşte garanţia respectării condiţiilor contractuale, noul cod de procedură civilă va veni în sprijinul firmelor prin eficientizarea şi accelerarea procedurilor în instanţă, se spune în raport.

Pe de altă parte, România ocupă cele mai proaste poziţii din UE în funcţie de mai multe criterii.

România este pe poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile şi un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

În zona taxelor, firmele din România au cel mai mare număr de plăţi din UE, respectiv 39 pe an, şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii, cu o rată totală de taxare de 42,9% din profit. Toate acestea plasează România pe locul 134 în lume în ceea ce priveşte sistemul fiscal în care trebuie să se descurce firmele, potrivit raportului BM.

Economia românească este pe ultimul loc în UE şi în ceea ce priveşte costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, faţă de o medie de 1.066 dolari pe container la nivelul UE.

De asemenea, România ocupă ultima poziţie în Uniunea Europeană în privinţa soluţionării situaţiilor de insolvenţă, criteriu care plasează mediul de afaceri autohton pe locul 99 în lume. Investitorii pot spera să recupereze în medie 30% din creanţele unei firme ajunse în insolvenţă, cel mai redus nivel din UE. Procedurile durează în medie 3,3 ani.

Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Malaezia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia şi Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici