România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană

România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu renunţă la emisiunea programată pentru SUA, unde va reveni atunci când condiţiile vor fi favorabile.

Urmărește
1041 afișări
Imaginea articolului România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană

România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari pe piaţa americană (Imagine: Shutterstock)

În ultima săptămână, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor au participat la întâlniri cu investitori în Marea Britanie şi SUA pentru promovarea emisiunii de obligaţiuni în dolari.

Ministerul Finanţelor a pregătit o emisiune de obligaţiuni româneşti denominate în dolari pe piaţa SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma să fie lansată joi, potrivit unor surse guvernamentale.

"Seria de prezentări a avut rezultate bune, investitorii manifestând interes puternic pentru România, iar acum aşteptăm cel mai bun moment pentru a emite obligaţiunile în dolari. Aşteptăm ca pieţele să se calmeze şi suntem gata să lansăm imediat ce se întâmplă acest lucru. Vrem să ne diversificăm sursele de finanţare prin această primă emisiune în dolari şi vrem să avem întâlniri regulate cu investitorii, urmând exemplul Poloniei. Vrem să îmbunătăţim percepţia investitorilor despre România, care a derulat reforme semnificative în ultimii doi ani, spre deosebire de alte ţări din regiune", a declarat pentru Bloomberg secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor, suma finală, maturitatea, dobânda, precum şi toţi ceilalţi termeni şi condiţii financiare ale emisiunii vor fi stabilite la momentul lansării împrumutului, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Drăgoi a anunţat recent agenţiile de presă străine că România va începe de vineri, 11 noiembrie, turneul de promovare a emisiunii de obligaţiuni pe piaţa SUA, după care urma subscrierea obligaţiunilor.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat marţi că situaţia nefavorabilă de pe pieţe şi retrogradarea ratingului Ungariei vor afecta emisiunea de obligaţiuni în dolari pregătită de România.

Agenţiile Fitch şi Standard&Poor's au înrăutăţit la negativă perspectiva de rating a Ungariei, aflată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, iar retrogradarea în categoria "junk" pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times.

Ziarul britanic scrie că Ungaria a fost lovită din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai îndatorate economii din Europa Centrală şi de Est ar putea indica un nou val de contagiune în regiune.

Budapesta "a îndurat" trei licitaţii dificile pentru vânzarea de obligaţiuni într-o săptămână, randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici