România a înregistrat anul trecut al treilea cel mai scăzut deficit bugetar din UE, de 1,5% din PIB

România a înregistrat anul trecut al treilea cel mai scăzut deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 1,5% din PIB, după Lituania şi Letonia, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, în timp ce doar Danemarca, Germania, Estonia şi Luxemburg au consemnat excedent bugetar.

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat anul trecut al treilea cel mai scăzut deficit bugetar din UE, de 1,5% din PIB

România a înregistrat anul trecut al treilea cel mai scăzut deficit bugetar din UE, de 1,5% din PIB (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Eurostat notează că veniturile guvernamentale ale României au reprezentat 33,4% din PIB anul trecut, în timp ce cheltuielile s-au situat la 34,9% din PIB.

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,8% în termeni reali faţă de 2013, la 666,637 miliarde de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

La nivelul UE, deficitul bugetar s-a situat la 2,9% din PIB, în condiţiile în care 12 state membre au înregistrat un deficit de peste 3% din PIB.

Cipru a consemnat cel mai ridicat deficit ca procent din PIB din UE anul trecut, de 8,8%, în spatele său poziţionându-se Spania (5,8%), Croaţia şi Marea Britanie (ambele 5,7%).

La polul opus s-au situat ţările care au înregistrat excedent bugetar, clasamentul fiind condus de Danemarca (1,2%), urmată de Germania (0,7%), Estonia şi Luxemburg (ambele 0,6%).

Datele Eurostat arată că datoria guvernamentală a României s-a situat la 39,8% din PIB în 2014, a patra cea mai scăzută valoare la nivelul UE.

Estonia a consemnat cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB din UE, de 10,6%, fiind urmată de Luxemburg (23,6%) şi Bulgaria (27,6%).

La nivelul UE, datoria guvernamentală din 16 state s-a ridicat la peste 60% din PIB-ul ţărilor respective anul trecut, cel mai înalt nivel fiind înregistrat în Grecia (177,1%), Italia (132,1%) şi Portugalia (130,2%).

Datele prezentate de Eurostat se bazează pe primele cifre raportate în acest an de statele membre pentru perioada 2011-2014, în scopul aplicării procedurii de deficit excesiv, biroul oficial de statistică al UE arătând că are reţineri în ceea ce priveşte calitatea unora dintre informaţiile furnizate de Bulgaria şi Portugalia.

Datele sunt calculate conform criteriilor ESA2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici