- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.10.2014, 13:04)
- Luiza Chiroiu
România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate
România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de ţări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru şi stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.
Urmărește
782 afișări
România a urcat două poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 (Imagine: Shutterstock)
Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziţia 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60.
Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondială.
Totuşi, România devansează ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62) în clasamentul BM.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 18:32
-
astăzi, 17:30
• România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
-
astăzi, 17:04
• Noapte de coşmar în Ucraina: Ruşii au lansat 165 de rachete şi drone
-
astăzi, 17:01
-
astăzi, 16:06
-
astăzi, 11:36
• Tánczos Barna: România se poate baza pe o creştere economică solidă
-
astăzi, 12:57
• Bolojan, întrebat dacă va demisiona dacă Antonescu nu va câştiga preşedinţia: Va fi un decont
-
astăzi, 16:24
-
astăzi, 08:18
• Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
-
astăzi, 08:09
• Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
ieri, 22:29
• Cofeina din sânge ar putea afecta grăsimea corporală şi riscul de diabet, arată un studiu
-
ieri, 21:58
-
ieri, 22:41
-
ieri, 21:21
-
România se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.
Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca şi timpul necesar pentru achitarea de aceste obligaţii, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit.
România ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depăşind ţări ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) şi Slovenia (100).
Dintre ţările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi înregistrează rezultate bune la procesul de înfiinţare a unei firme şi rezolvarea insolvenţei, în media regiunii.
În cazul procedurilor de insolvenţă, România, alături de Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenţei.
În schimb, România este pe poziţia 171 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri şi 223 de zile.
Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziţie, cu 1.500 dolari pe container.
De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziţii la avizele necesare pentru construcţii. Pentru obţinerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri şi are nevoie de 255 de zile.
Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Australia.
Ponta spune că România a urcat 25 locuri în top BM, dar cu noua metodologie avansul este de 2 locuri
Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM că ar trebui să dea "de băut" pentru că România a urcat 25 locuri în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportându-se însă la vechea metodologie, în condiţiile în care prin noile criterii România a urcat doar 2 locuri.
"Vreau doar să mulţumesc tuturor celor din Guvern, din instituţiile guvernamentale, dar şi din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să daţi dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul ţărilor, mult înaintea altor ţări europene, o creştere de 25 locuri într-un singur an", i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în şedinţa de guvern.
El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, faţă de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB şi încasări la buget.
Jianu spune că România a urcat 25 locuri în topul BM şi nu vrea să comenteze schimbarea metodologiei
Ministrul delegat pentru IMM, Florin Jianu, a susţinut la rândul său, după premierul Ponta, că România a urcat 25 poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, refuzând să comenteze schimbarea metodologiei, prin care avansul este de doar două locuri, şi plasarea ţării în urma Rwandei.
Întrebat de presă dacă a citit precizările Băncii Mondiale, conform căreia nu trebuie făcute corelări între raportul din acest an şi cel de anul trecut deoarece a fost schimbată metodologia de analiză, ministrul a răspuns că trebuie privit la "ansamblul măsurătorii" şi transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor străini şi români cu privire la faptul că România are o creştere substanţială din punct de vedere al competitivităţii în toate clasamentele.
Întrebat din nou despre precizarea Băncii Mondiale că rapoartele nu trebuie comparate între ele urmare a schimbării metodologiei, ministrul a răspuns că nu mai are alte comentarii şi a cerut o altă întrebare.
Întrebat în continuare cum comentează faptul că mediul de afaceri din România este, conform raportului Băncii Mondiale, mai puţin primitor decât cel din Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Bulgaria şi Rwanda, Jianu a afirmat că vrea doar să spună că mediul de afaceri din România este mai favorizant decât anul trecut, că este mai bun decât cel din Italia sau Ungaria şi că, dacă anual vor fi realizate progrese, aceste economii pot fi depăşite.
El a adăugat că mediul de afaceri are elemente de predictibilitate, dar nu a dorit să comenteze faptul că Guvernul nu a stabilit încă modul de calcul al accizelor pentru anul viitor.
"Nu comentez acest lucru", a spus Jianu, explicând că se poate referi doar la portofoliul IMM.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Mănânci Nutella sau Fineti din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcută crema de CACAO, de fapt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe