- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.04.2015, 15:54)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, al doilea cel mai împovărător regim fiscal dintre economiile emergente cu venituri scăzute
România are cel mai redus nivel de împovărare fiscală din Europa şi unul dintre cele mai mici din lume, însă raportat la media ţărilor emergente cu venituri scăzute guvernul colectează printre cele mai mari taxe, potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanţă UHY Hacker Young.
Urmărește
595 afișări
România, al doilea cel mai împovărător regim fiscal dintre economiile emergente cu venituri scăzute (Imagine: Shutterstock)
Cu un nivel de împovărare fiscală de 18% din produsul intern brut (PIB), România se situează pe poziţia 41 din 53 de state în funcţie de valoarea taxelor colectate de autorităţi, având un regim fiscal mult mai primitor comparativ cu media globală, de 27,8% din PIB.
În ceea ce priveşte Europa, ponderea taxelor plătite de companii şi populaţie în România este sub media din regiunea centrală şi de Est, de 25,9% din PIB. Nivelul mediu de taxare în vestul Europei atinge 38,9% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Economiile din Europa de Est şi din Balcani se concentrează pe dezvoltarea sectoarelor industriale şi prelucrătoare, oferind taxe şi costuri mai mici decât cele din centrele industriale tradiţionale din Vest, se arată în studiu.
"De exemplu, România a beneficiat anul trecut de o creştere economică de 2,8%, în principal pe fondul avansului din industrie şi comunicaţii. Statul devine un centru tot mai căutat pentru industria auto, iar companii precum Daimler, Ford şi Draexlmaier au ales în ultimii ani România în detrimentrul Germaniei pentru a deschide noi fabrici," a spus Roy Maugham, şef department taxe în cadrul biroului din Londra al UHY Hacker Young.
Deşi România oferă investitorilor cel mai blând regim fiscal din Europa, la nivelul statelor emergente cu venituri mici, precum Egipt, Croaţia, Guatemala, Peru, Malaysia, sau Bangladesh, gradul de împovărare fiscală este superior mediei, un nivel mai ridicat de taxare înregistrându-se doar în Croaţia (19% din PIB).
Media taxelor colectate de ţările cu venituri mici este de 15,1% din PIB. Grupul economiilor emergente cu un PIB scăzut este format din România, Croaţia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Porto Rico, Guatemala, Egipt, Bangladesh, Peru, Singapore, Malaysia, Argentina, Uruguay, Jamaica şi Barbados.
Studiul întocmit de UHY Hacker Young arată că Danemarca are cel mai ridicat regim de taxare din lume, de 48,6% din PIB, urmată de Franţa (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) şi Italia (42,6%).
La polul opus, firmele şi populaţia din Nigeria plătesc cele mai mici taxe, de 1,6% din PIB, urmate de cele din Emiratele Arabe Unite (2,7% din PIB), Porto Rico (7,6% din PIB) şi Egipt (10,3% din PIB).
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe