- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.03.2011, 15:04)
- Oncu Marius Gheorghe , Oncu Marius Gheorghe ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral
România va intra într-un proces de recuperare economică, iar în anul electoral 2012 este de aşteptat un "mini-boom", potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţa la austeritatea fiscală şi salarială în apropierea alegerilor.
Urmărește
93 afișări
România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral (Imagine: Shutterstock)
Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2012, potrivit raportului WIIW. În 2013, ritmul de creştere economică ar urma să se tempereze la 3%. La sfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimau un avans de 1% în 2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.
"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi un mini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscală şi decelerare a creşterii. Factori care determină acest ciclu economic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului, dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi de răspunsul pieţelor de capital", consideră Gábor Hunya, senior economist la WIIW.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Contracţia economică din ultimii doi ani a României a fost printre cele mai prelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scădere suplimentară a cererii interne şi au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru întreg anul. Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA au determinat şi o scădere a consumului.
Siguranţa financiară oferită de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis amânarea ajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscală de anul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătită bine.
Pe ansamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României a crescut în ultimele luni, notează Hunya. Programul României cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este văzut ca sustenabil.
Există, însă, multă incertitudine privind traiectoria economică în viitor. Niciunul din cele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care să poată fi realmente implementat.
Acordul preventiv avut în vedere cu Fondul ar putea oferi o anumită siguranţă, dar va impune mai puţine limitări asupra politicii fiscale decât actualul acord stand-by.
Prognoza pentru acest an, mai optimistă decât a majorităţii analiştilor, este susţinută de revenirea economiei de la un nivel foarte scăzut, se arată în raport. Atât consumul, cât şi investiţiile încep să-şi revină. Pentru anii următori, WIIW se aşteaptă la un ciclu electoral.
Aceste aşteptări sunt susţinute de experienţele anterioare, din anii electorali 2004 şi 2008, când creşterea consumului a fost mai mare faţă de anii precedenţi şi cei următori. Situaţia se va repeta, dar în de data aceasta condiţiile permit doar o amploare mai redusă.
"Ne aşteptăm ca Guvernul să nu respecte austeritatea fiscală şi salarială odată cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o creştere de 4% a PIB în acest an electoral", arată Hunya.
Această evoluţie va fi urmată inevitabil de corecţii în 2013, rezultând într-un avans mai mic al PIB. În plus, pe termen mediu, specialiştii WIIW nu consideră că există potenţial pentru îmbunătăţiri extraordinare ale productivităţii şi competitivităţii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o înrăutăţire a deficitului de cont curent, care, la rândul său, va afecta negativ PIB-ul şi finanţarea.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe