România ar putea să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră

Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, respectiv un business total de 24,5 miliarde lei, ca urmare a vremii favorabile din primăvară, a investiţiilor, relansării consumului şi a evoluţiei preţurilor, se arată într-o analiză a Dekalb, divizie a Monsanto

Urmărește
1494 afișări
Imaginea articolului România ar putea să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră

România ar putea să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră (Imagine: Radu Nema/ Arhiva Mediafax Foto)

Cifrele arată că piaţa locală a grâului va avea în 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de creştere din punctul de vedere al productivităţii grâului şi a patra recoltă consecutivă de grâu ce depăşeşte pragul de aproximativ 7 milioane de tone.

O producţie record se preconizeaza şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creştere cu 35% faţă volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră.

Potrivit estimărilor oficialilor Bursei Române de Mărfuri, preţurile producţiei agricole se vor menţine în acest an la 150-160 euro/tonă la grâu, 150-155 euro/tonă la porumb, şi de peste 380-390 euro/tonă în cazul rapiţei.

Evoluţia este încurajatoare în condiţiile în care, în ultimii trei ani, preţul grâului a înregistrat o scădere de 25%, iar cel al porumbului de 15-17%.

Dincolo de perspectivele financiare ale agriculturii româneşti, analiza arată că gradul de fărâmiţare a terenurilor agricole continuă să reprezinte o provocare importantă pentru evoluţia acestui sector.

Marea majoritatea a afacerilor din agricultură se derulează, în prezent, pe suprafeţe de până în 500 hectare, în timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezintă doar 6% din totalul companiilor.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici