- Home
- Economic
- PARIS, (18.09.2013, 19:46)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România are cele mai mari pierderi din UE la TVA necolectat, calculate în funcţie de ponderea în PIB
România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectat, reprezentând diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele înregistrate de stat, şi ocupă prima poziţie în rândul statelor UE după ponderea acestor sume în PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obţinut de Le Monde.
Urmărește
1624 afișări
România are cele mai mari pierderi din UE la TVA necolectat, calculate în funcţie de ponderea în PIB (Imagine: Shutterstock)
România, Grecia şi Letonia sunt ţările cu cele mai mari pierderi din TVA neîncasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez Le Monde. Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro în 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.
În cazul României, veniturile neîncasate se situează la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, în timp ce în Grecia reprezintă 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.
La nivelul UE, sumele neîncasate totalizează circa 193 de miliarde de euro, reprezentând 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii în anul 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
Cele mai mari pierderi, în funcţie de valoare, sunt înregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franţa de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) şi Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).
România se situează imediat după cele mai mari cinci economii UE în privinţa valorii TVA necolectat, după Spania. În timp ce România a avut în 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.
În vara anului 2010, Guvernul de la Bucureşti a decis să crească TVA de la 19% la 24%.
În Polonia, guvernul nu a reuşit să colecteze TVA de 5,4 miliarde de euro (1,45% din PIB), în timp ce în Cehia suma neîncasată se ridică la 4,2 miliarde de euro (2,7% din PIB), în Ungaria la 3,7 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar în Bulgaria la 600 milioane de euro (1,56% din PIB), arată datele obţinute de Le Monde.
Ţările cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria şi Luxembourg, ambele câte 600 de milioane de euro, respectiv Estonia şi Slovenia, cu câte 300 de milioane de euro.
Pierderile bugetare rezultate din neîncasarea TVA sunt cauzate în Franţa, la fel ca în restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum şi de politicile companiilor de optimizare a taxelor plătite.
Documentul obţinut de Le Monde ar urma să fie publicat de Comisie până la sfârşitul săptămânii, după o amânare de două luni, determinată de rezervele unor ţări, între care Franţa, Italia şi Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA.
Valoarea foarte mare a sumelor neîncasate prezentate în raport a determinat mai multe state să conteste rezultatele şi metodologia folosită la efectuarea studiului, scrie Le Monde.
"Treaba nu a fost făcută serios. Comisia renunţă la serviciile celor care au realizat studiul, care în opinia noastră nu au făcut o treabă bună, dar susţine concluziile", a afirmat un oficial francez.
Comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles, potrivit publicaţei franceze. În opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui să încurajeze mai multe state să lupte împotriva fraudei şi să simplifice taxarea consumului.
(Ponderea în PIB a sumelor neîncasate din TVA a fost calculată de MEDIAFAX)
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată ”ostil” de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: ”Haideți să spunem adevărul”
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe