România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat

  • În 2020, deficitul bugetar al României a fost de 9,8% din PIB.
  • România a cheltuit mai mult decât a încasat şi asta va costa
  • A existat, însă, o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat
Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat

România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat

Aproape 102 miliarde de lei. Adică 9,8% din PIB. Atât a fost deficitul bugetului de stat în 2020, anul în care pandemia a lovit puternic economia şi finanţele statului.

Într-un an de criză, a existat, surprinzător, o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat, de 0,4% faţă de anul anterior. Deşi au scăzut semnificativ veniturile acumulate din impozitele pe profit, impozitele pe salarii sau chiar încasările din TVA, Guvernul a reuşit să ţină veniturile în echilibru în special cu banii veniţi pe proiecte europene.

Cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% şi au depăşit 40% din PIB. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu asistenţă socială, arată datele Finanţelor. Anul trecut, au crescut atât pensiile, cât şi alocaţiile copiilor. Şi pentru că sunt peste 8 milioane de beneficiari ai acestor creşteri, impactul a fost foarte mare.

Iniţial, legea bugetului pe 2020 era construită pe un deficit de 3,6%, înainte de pandemie. Ulterior, estimările oficiale s-au modificat. Dacă în aprilie Cîţu vorbea de un deficit de 6.7% din PIB, în noiembrie, aproape de final de an, menţiona de pragul de 9,1% din PIB. Deci a fost mai aproape de realitate în perioada în care avea datele la zi. Să nu uităm, Comisia Europeană a cerut ca România să se încadreze sub ţinta de 3% până la finalul anului 2022.

Guvernul Cîţu încearcă să închidă, cel puţin pe hârtie, bugetul pe 2021 şi speră la o creştere economică de 4,5% şi la un deficit bugetar de 7% din PIB. Este cea mai optimistă dintre prognoze.

Comisia Europeană vorbeşte de creştere de doar 3,3% pentru anul acesta, scrie Ziarul Financiar. Iar Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dezvoltare vede o creştere a economiei de doar 3% în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici