România, forţată de Comisia Europeană să exporte gaze. Rezervele interne se vor termina mult mai rapid

Exportul de gaze naturale dinspre România spre Ungaria va fi posibil din punct de vedere tehnic cel mai devreme în 2-3 ani, deşi guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca producătorii locali să-şi poată vinde gazele şi pe alte pieţe până la finalul anului viitor, potrivit unui memorandum de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului România, forţată de Comisia Europeană să exporte gaze. Rezervele interne se vor termina mult mai rapid

România, forţată de Comisia Europeană să exporte gaze. Rezervele interne se vor termina mult mai rapid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Angajamentul guvernului de a da drumul la exporturile de gaze naturale vine în contextul în care România este dependentă de importurile ruseşti, anul trecut 17% din consumul de 14 miliarde de metri cubi de gaze venind de la Gazprom. Rezervele de gaze ale României mai ajung numai pentru încă 15 ani în ritmul actual de consum, moment din care importurile vor avea o pondere din ce în ce mai mare în consum, iar eventualele exporturi de gaze vor duce la epuizarea mult mai rapidă a rezervelor. Aceasta ar putea să fie un risc pentru securitatea energetică a României, având în vedere că la începutul anului 2008 Rusia a oprit gazele, iar ţările care nu au avut resurse interne ca Serbia sau Bulgaria au suferit mult mai mult decât România.

Citeşte mai multe despre obligaţia României de a exporta gaze pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici