Din cei cinci indicatori care intră în componenţa ESI, România a înregistrat, în aprilie, o îmbunătăţire pentru sectorul industrial şi cel al serviciilor, de la -17 puncte la -14 puncte, respectiv de la -13 puncte la minus 10 puncte, potrivit unui raport al Biroului de Statistică al CE, Eurostat.
Încrederea consumatorilor, indicele privind comerţul şi cel al construcţiilor au înregistrat un declin de două, zece, respectiv şase puncte, la -46 puncte, -20 puncte şi -5 puncte.
În funcţie de creşterea ESI din aprilie, România, cu 1,2 puncte, a ocupat penultima poziţie între cele 17 state UE care au raportat o evoluţie pozitivă, depăşind doar Germania, care a avut un avans de 0,8 puncte.
Percepţia populaţiei faţă de situaţia economică s-a îmbunătăţit atât în UE, de la 60,4 puncte la 63,9 puncte, cât şi în zona euro, de la 64,7 puncte la 67,2 puncte.
Creşterea ESI la nivel comunitar are la bază o îmbunătăţire a indicilor pentru sectorul industrial, servicii, încrederea consumatorilor şi comerţ, domeniul construcţiilor fiind singurul care a înregistrat un declin de un punct în aprilie.
Cipru, Cehia şi Letonia, cu 10,7 puncte, şapte puncte şi 6,7 puncte, au fost ţările cu cea mai bună evoluţie a indicatorului încrederii în economie în luna aprilie.