ROMÂNIA REINTRĂ ÎN RECESIUNE tehnică. PIB SCADE cu 1% faţă de trimestrul I, creşterea anuală s-a diminuat semnificativ. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu 100 km/h

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an. Premierul Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă vestea bună - România continuă creşterea economică.

Urmărește
6689 afișări
Imaginea articolului ROMÂNIA REINTRĂ ÎN RECESIUNE tehnică. PIB SCADE cu 1% faţă de trimestrul I, creşterea anuală s-a diminuat semnificativ. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu 100 km/h

PIB SCADE cu 1% faţă de trimestrul I, creşterea anuală s-a diminuat semnificativ

România reintră în recesiune tehnică, având cea mai mare scădere a economiei din UE în trimestrul II

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.

TITLURILE ZILEI

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

PIB scade cu 1% în trimestrul II faţă de trimestrul I, creşterea anuală s-a diminuat semnificativ

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.

Premierul Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă vestea bună - România continuă creşterea economică.

”Este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge "tot înainte!", spune Ponta, arătând că este mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste.

”Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!", mai afirmă Ponta.

Reacţia Guvernului: Ţinta de creştere economică e păstrată. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu100 km/h

Guvernul a transmis, după ce INS a anunţat că produsul intrern brut a scăzut faţă de primul trimestru şi creşterea anuală a coborât semnificativ, un comunicat în care compară datele strict cu anul trecut şi arată astfel că România continuă creşterea economică şi menţine prognoza de creştere de 2,5%.

Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

Economia a intrat în recesiune tehnică pe fondul scăderii investiţiilor private, locale şi străine, afectate atât de creşterea accizelor, taxa pe stâlp şi neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 iulie, dar şi de contextul geopolitic regional, afirmă analiştii economici.

Cei mai mulţi analişti au anunţat o revizuire în jos a prognozei de creştere economică pentru acest an, dar vor furniza estimări mai exacte abia după ce Institutul Naţional de Statistică va publica datele detaliate privind Produsul Intern Brut pe primul semestru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici