România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte

România se numără, alături de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care Daimler a oferit mită şi cadouri unor oficiali pentru a-şi asigura sprijinul acestora în vederea încheierii de contracte de vânzare de autovehicule cu autorităţile din ţările respective.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte

România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plăţile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler şi se ridică la cel puţin 3,88 milioane de euro, potrivit unui acord între grupul german şi procuratura americană, referitor la încheierea amiabilă a anchetei SUA care vizează afaceri din 22 de ţări, depus la tribunalul din districtul Columbia.

MB Turk produce autobuze pe care le exportă în mai multe state.

Acte găsite de Daimler în seiful din sediul MB Turk în 2006 şi alte dovezi indică plăţi de aproximativ 6,05 milioane de euro către părţi terţe în legătură cu tranzacţii de export de autovehicule către clienţi guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, Arabia Saudită, Yemen şi alte state, se arată în document.

Aceste tranzacţii au generat venituri de 95 de milioane de euro.

Din cele 6,05 milioane de euro plătite de MB Turk unor terţi pentru tranzacţii de export, cel puţin 3,88 milioane de euro au constat în plăţi incorecte şi cadouri, din care 3,3 milioane au fost înregistrate în actele companiei turce sub acronimul N.A. (prescurtarea de la Nutzliche Aufwendungen - plăţi utile).

Cele 3,88 milioane de euro, constând în bani şi cadouri, au fost plătite unor oficiali guvernamentali sau unor părţi terţe, cu înţelegerea ca acestea să fie date mai departe, în întregime sau parţial, unor oficiali care să ajute Daimler să-şi asigure vânzarea unor auotvehicule către clienţi guvernamentali.

SUA a acuzat, în martie, grupul auto german Daimler că a oferit unor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru a încheia acorduri de afaceri, încălcând astfel legislaţia americană în domeniul corupţiei.

Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate.

Daimler urmează să plătească 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA.

Germania a interzis companiilor să ofere mită în străinătate în 1998, potrivit ediţiei online a cotidianului Spiegel. Unele companii nu au instituit sisteme de control şi au permis perpetuarea unor astfel de practici.

Până în 1998, "plăţile utile" erau legale în Germania şi chiar deductibile din impozite. Plăţile vizează persoane care pot ajuta compania în procesul de obţinere a contractelor, inclusiv oficiali guvernamentali, miniştri, sau şefi de state, soţii sau copii ai acestora.

O mare parte din plăţile efectuate de subsidiara din Turcia a Daimler au fost bazate pe un sistem de clearing care permitea procesarea legală a plăţilor incorecte în perioada în care acestea erau acceptate de lege. Pentru majoritatea subsidiarelor din străinătate, grupul german a menţinut "conturile pentru terţi".

Povestea din spatele anchetei împotriva Daimler în SUA are şi o latură dramatică, notează Spiegel, întrucât a implicat şi sinuciderea unui director din grupul Daimler, Rudi K., care a lucrat la divizia din Nigeria şi ar fi fost implicat în efectuarea plăţilor. Anchetatorii americani l-au interogat pe K. mai multe zile. După audieri, oficialul i-a spus soţiei că a fost tratat ca un criminal înrăit şi că se află sub "o presiune enormă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici