- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu aerian
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi ministrul bulgar al Transporturilor Ivailo Moskovski au semnat la Bruxelles un acord pentru înfiinţarea blocului funcţional de spaţiu aerian prin care România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu în cadrul unui proiect al UE.
România şi Bulgaria vor avea un singur spaţiu aerian (Imagine: Mediafax Foto)
Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky - SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.
SES presupune crearea unor "blocuri funcţionale de spaţiu aerian" (FAB) proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, şi nu de graniţele geografice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Acordul privind instituirea blocului funcţional de spaţiu aerian Danube FAB între România şi Bulgaria a fost semnat la reuniunea Consiliului de Miniştri ai Transporturilor din Uniunea Europeană (TTE) şi reprezintă un pas important pentru îndeplinirea cerinţelor europene în domeniul Cerului Unic European şi pentru implementarea proiectului Danube FAB.
"Estimăm că utilizatorii spaţiului aerian vor beneficia de o reducere totală a distanţei de zbor cu aproximativ 1 milion mile/an, reducere care se reflectă în emisii CO2 considerabil reduse, precum şi într-o reducere de combustibil ars de aproximativ 5 milioane euro/an. Aşadar, vom avea rute de zbor mai scurte, iar, în final, pasagerii vor experimenta un timp redus de călătorie. Ne aşteptăm de la operatorii aerieni ca din momentul instituirii FAB-ului reducerile de costuri care se vor face să se reflecte şi în costul biletelor", a declarat, într-un comunicat, secretarul de stat Alexandru Nazare.
Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spaţiu aerian funcţional din cele nouă care sunt prevăzute la nivel european.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO