Parteneriatul reflectă angajamentul comun al celor două ţări de a preveni şi combate traficul de copii, precum şi de a asista şi proteja victimele acestui flagel, se precizează într-un comunicat.
Parteneriatele Child Protection Compact, iniţiate de Guvernul Statelor Unite începând cu 2015, sunt destinate statelor partenere care demonstrează un angajament politic real în această direcţie.
România este prima ţară din Europa selectată pentru a beneficia de un sprijin financiar american în valoare de 10 milioane de dolari, destinat îmbunătăţirii sistemului naţional de prevenire şi combatere a traficului de copii.
În cadrul parteneriatului, se va înfiinţa un Centru Naţional de Excelenţă pentru Siguranţa Digitală a Copiilor, care va funcţiona sub egida Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).
Acest centru va avea rolul de a elimina materialele cu conţinut dăunător din mediul online şi de a identifica nevoile de formare pentru profesioniştii din domeniul protecţiei copilului.
Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că semnarea acestui parteneriat reprezintă un pas important în eforturile comune de a elimina traficul de copii şi de a proteja victimele.
În acelaşi timp, Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, a subliniat angajamentul ferm al guvernului român în lupta împotriva acestui flagel, evidenţiind importanţa colaborării între toate sectoarele societăţii pentru protejarea viitorului copiilor.
Parteneriatul se va concentra pe patru obiective principale: prevenirea traficului de minori, protecţia victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi cooperarea între autorităţile guvernamentale şi societatea civilă.
Fondurile vor fi alocate organizaţiilor non-profit şi instituţiilor publice internaţionale care colaborează cu autorităţile române în acest demers.