- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România va trage banii de la FMI şi UE dacă economia scade în 2011 şi creşte doar cu 3,5% în 2012
România va trage cele 5 miliarde euro din noul acord preventiv cu FMI şi UE dacă se va materializa scenariul pesimist al analiştilor FMI, potrivit căruia economia ar putea scădea cu 0,5% în 2011, iar avansul din 2012 se va limita la 3,5%, faţă de o proiecţie de bază de creştere cu 5,9% pe doi ani.
România va trage banii de la FMI şi UE dacă economia scade în 2011 şi creşte doar cu 3,5% în 2012 (Imagine: Mediafax Foto)
"Dacă riscurile privind finanţarea şi creşterea economică se vor materializa, autorităţile ar putea avea nevoie să tragă bani în cadrul noului acord. În cadrul scenariului de stress realizat de oficiali, majorarea riscurilor percepute duce la reducerea investiţiilor străine directe şi gradul de reînnoire a datoriilor externe ale sectorului privat se va reduce sub 100% întrucât băncile îşi vor repatria unele resurse, iar corporaţiile vor avea un acces mai redus la finanţarea externă. De asemenea, o revenire mai slabă a zonei euro ar afecta exporturile. Creşterea economică va scădea cumulat cu 3 puncte procentuale în 2011-2012 comparativ cu scenariul de bază. Intrări de capital mai mici ar genera nevoi suplimentare de finanţare externă de 5 miliarde de euro, care ar fi acoperită prin tranşe de la FMI şi UE", potrivit celui de-al şaptelea raport de evaluare al acordului stand-by.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul lasă educația în urmă. Ce se întâmplă cu legile educației
-
Grindeanu respinge negocierile cu USR: Cum să faci coaliţie când ne atacă zilnic?
-
Ucraina foloseşte inteligenţa artificială în război. Milioane de ore de imagini video pentru antrenarea AI
-
Surse: Orban cere UE să-l aştepte pe Trump înainte de a extinde sancţiunile care vizează Rusia
Potrivit scenariului de bază, economia României va creşte cu 1,5% în acest an şi cu 4,4% în 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB şi, respectiv, 5,1% din PIB. Rezervele internaţionale vor creşte de la 36 miliarde de euro în 2010 la 40,4 miliarde de euro în acest an şi la 43,4 miliarde de euro în 2012.
FMI a calculat şi un scenariu de risc, potrivit căruia economia va scădea în acest an cu 0,5% şi va avansa în 2012 cu 3,5%, în contextul în care deficitul de cont curent se va adânci la 6% din PIB şi, respectiv, 5,9% din PIB. Totodată, rezervele internaţionale ar avansa mult mai lent, la 37,9 miliarde de euro în acest an şi la 39,1 miliarde de euro în 2012.
"Nu ne aşteptăm ca România să se confrunte cu nevoi de finanţare a balanţei de plăţi în 2011 şi 2012, dar riscurile financiare se menţin. Potrivit estimărilor FMI, fluxurile private şi publice ar trebui să acopere în totalitate deficitul de cont curent odată ce tranşele multianuale din cadrul programului sunt încheiate. Investiţiile străine directe ar trebui să acopere aproape jumătate din deficitul de cont curent actual, restul urmând să fie acoperit de intrările din sectorul bancar şi reînnoirea portofoliilor private", potrivit raportului FMI.
Oficialii FMI estimează că nevoia de finanţare a României va scădea de la 37,3 miliarde de euro în 2010 la 35,4 miliarde de euro în acest an, pentru ca ulterior să urce la 37,4 miliarde de euro în 2012. Totodată, totalul surselor de finanţare sunt previzionate a însuma 35,8 miliarde de euro în acest an şi 42 miliarde de euro în 2012, în contextul unor investiţii străine directe totale de 7,8 miliarde de euro.
Astfel, deficitul de finanţare ar fi de 4,1 miliarde de euro în acest an, urmând să fie acoperit de tranşa de 900 milioane de euro primită de la FMI în luna ianuarie, de 1,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană - dintre care 1,2 miliarde de euro reprezintă a patra tranşă din acordul stand-by, virată în luna martie-, precum şi de 1,9 miliarde de euro de la Banca Mondială, IFC, BERD şi BEI.
FMI previzionează că România va înregistra anul viitor un surplus de finanţare de 1,5 miliarde de euro.
Totuşi, potrivit scenariului pesimist al FMI, România ar putea avea un deficit de finanţare de 6,2 miliarde de euro în acest an şi de 1,4 miliarde de euro în 2012, în contextul unor investiţii străine directe însumate pentru cei doi ani de 5,1 miliarde de euro.
În acest scenariu, România ar primi în acest an 2,4 miliarde de euro de la FMI, 1,9 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi 1,9 miliarde de euro de la Banca Mondială, IFC, BERD şi BEI. Totodată, statul ar apela în 2012 la 1,4 miliarde de euro de la FMI şi CE.
Board-ul FMI a aprobat, la finele lunii martie, ce termenii noului acord încheiat cu România, de tip preventiv, care a început la 31 martie. Noul acord de tip preventiv, încheiat pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO