Românii au cheltuit 2.6 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, în 2020

  • Românii au cheltuit în 2020 pe vacanţele în afara ţării 2,6 miliarde de euro, jumătate faţă de suma cheltuită în 2019.
  • Dezastrul din turism este confirmat şi de Institutul Naţional de Statistică, astfel că nu­mă­rul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare în 2020 a fost similar cu cel din 2010, adică circa 6 mi­lioa­ne, ceea ce trimite industria cu zece ani în urmă.
Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Românii au cheltuit 2.6 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, în 2020

Românii au cheltuit anul trecut pe vacanţele în afara ţării circa 2,6 miliarde euro, jumătate faţă de suma cheltuită în 2019, conform datelor Băncii Naţio­nale a României.

Românii nu au mai plecat la fel de mult în vacanţe în străinătate, dar nici străinii nu au mai venit, astfel că turiştii străini sosiţi în România au cheltuit doar 1,2 miliarde euro în 2020, cu 60% mai puţin faţă de 2019, scrie ZF.

Deficitul din turism a fost anul trecut de 1,3 mld. euro, ceea ce arată faptul că apetitul ro­mâ­ni­lor de a pleca în vacanţe în afara ţării este mai mare decât cel al străinilor de a veni în ţara noastră.

Dezastrul din turism este confirmat şi de Institutul Naţional de Statistică, astfel că nu­mă­rul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare în 2020 a fost similar cu cel din 2010, adică circa 6 mi­lioa­ne, ceea ce trimite industria cu zece ani în urmă.

Totuşi, industria turismului din România a fost semnificativ afectată de criza pandemică, iar acest lucru se poate observa din ultimele date de la Statistică care arată situaţia pe întreg anul 2020.

Astfel, numărul turiştilor sosiţi anul trecut a fost de doar 6,3 milioane.

Cu toate acestea, ponderea românilor în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare din România a urcat pentru prima dată peste 90% în 2020. În ultimii zece ani, ponderea turiştilor români în totalul celor care s-au cazat în unităţile de cazare se aflat undeva la 78%.

Deşi apetitul românilor pentru a călători a fost ridicat, multe ţări europene au impus restricţii pentru călătorii români pe fondul creşterii numărului de cazuri şi a ratei de infectare din România. Astfel, opţiunile românilor pentru a-şi petrece vacanţa au fost destul de restrânse. Chiar dacă românii nu au mai putut pleca la fel de mult ca în anii trecuţi să îşi petreacă vacanţele în străinătate, în 2020, ţările preferate de turiştii români au fost Bulgaria, Grecia şi Turcia.

La aproape un an de la debutul crizei pandemice, restricţiile pentru industria turismului şi HoReCa din România sunt încă în vigoare, iar în acest timp nu a existat un ajutor concret destinat exclusiv industriei din partea statului, ceea ce face şi mai dificilă treaba antreprenorilor de a ţine în viaţă propriile businessuri.

Un sfert dintre unităţile de cazare şi restaurantele din România riscă să nu se mai deschidă, iar acest lucru se întâmplă pe de o parte din cauza lipsei resurselor financiare, iar pe de altă parte, din cauza lipsei de predictibilitate. La nivel european turismul a fost grav afectat, iar o revenire completă a acestei industrii ar putea să se producă abia începând cu anul 2023, conform studiului Deloitte European Hotel Industry.

Scăderile de circa 60% înregistrate în 2020 trimit industria în urmă cu zece ani, perioadă în care turismul s-a aflat pe un trend ascendent, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte veniturile companiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici