- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.09.2017, 06:42)
- Mona Scarisoreanu , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii care pleacă din ţară riscă amenzi între 50 şi 100 de lei dacă nu anunţă ANAF-ul
Ministerul Finanţelor face precizări în legătură cu instituirea obligaţiei prin care cetăţenii români care pleacă din ţară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendaţi. Instituţia anunţă amenzi între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.
Urmărește
16826 afișări
“Având în vedere informaţiile apărute în media privind instituirea unei obligaţii a cetăţenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancţionabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, facem următoarele precizări:
În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice.
Astfel, cetăţenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligaţia depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Această prevedere legală există în legislaţia naţională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal.
Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. În iulie 2016, a fost actualizat acest chestionar, în sensul corelării acestuia cu prevederile legale din noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1.01.2016.
Acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate.
Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine.
Informaţiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate.
Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea.
Citeşte şi: Zece companii româneşti au fost INCLUSE în raportul “O mie de companii care să inspire Europa 2017”. Numărul este similar cu cel din Ungaria şi Cehia
Citeşte şi: Dorin Oancea, editorialist Mediafax | Când duduitul economiei nu reuşeşte să acopere zarva risipei
Citeşte şi: Detaliul de pe o atracţie turistică din Grecia care ilustra unul dintre produsele proprii, şters de supermarketul Lidl pentru a fi ”neutri religios”
Menţionăm că acest formular va putea fi depus şi online.
Totodată, având în vedere că au fost primite numeroase sesizări care evidenţiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligaţiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei măsuri este reducerea sancţiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative”, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.
Citește pe alephnews.ro: Noul guvern al României deja scârțâie. PNL și USR încă nu îl susțin pe Nicușor Dan la Cotroceni
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe