- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.07.2014, 16:46)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii, cei mai expuşi din UE să-şi piardă locurile de muncă din cauza automatizării activităţilor
Aproape 62% dintre locurile de muncă din România sunt în pericol să dispară din cauza automatizării activităţilor, rata fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană (UE), unde media se situează la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel.
Urmărește
1179 afișări
Românii, cei mai expuşi din UE să-şi piardă locurile de muncă din cauza automatizării activităţilor (Imagine: Shutterstock)
În rândul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de muncă variază de la 46,69% în Suedia la 61,93% în România, arată studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles.
În comparaţie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey şi Michael Osborne de la Universitatea Oxford a arătat că 47% dintre americani se aflau în categoria celor care riscă să-şi piardă posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activităţii lor în următorii 10 sau 20 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ţările din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania şi Franţa au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirmă Bowles, care lucrează la Centrul Internaţional pentru Creştere de la London School of Economics.
Deloc surprinzător, ţările de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, având în vedere că dezvoltarea capacităţii roboţilor de a învăţa şi creşterea mobilităţii acestora vor afecta în principal locurile de muncă cu salarii mici şi cerinţe reduse în privinţa calificării, imune în trecut la automatizare.
Impactul ar putea fi moderat de faptul că ţările de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decât vecinii din nord, a spus Bowles.
"Dacă ne aşteptăm ca tehnologia să depăşească piedicile tradiţionale reprezentate de sarcinile cognitive nerepetitive, atunci trebuie să pregătim următoarea generaţie de lucrători cu abilităţi care să ajute tehnologia, în loc să fie ameninţate de aceasta", a afirmat cercetătorul.
În Europa Centrală şi de Est, Croaţia are un risc de automatizare a locurilor de muncă de 57,91%, Bulgaria - 56,56%, Polonia - 56,29%, Ungaria - 55,34%, Austria - 54,1%, Cehia - 53,65% şi Slovenia - 53,19%.
În rândul ţărilor baltice, procentajul locurilor de muncă vulnerabile la automatizare este uşor mai scăzut decât media la nivelul UE. Cel mai mare risc este consemnat în Estonia - 53,94%, urmată de Lituania - 51,85% şi Letonia - 51,8%.
În rândul ţărilor scandinave din UE, sunt în pericol să dispară 46,69% din locurile de muncă în Suedia, 49,54% în Danemarca şi 51,3% în Finlanda.
Multe dintre locurile de muncă din ţările din sudul Europei sunt, de asemenea, ameninţate de informatizare, cu 58,94% în Portugalia, a doua rată din UE după România, 56,47% în Grecia, 56,18% în Italia, 55,32% în Spania şi 51,27% în Malta.
În vestul Europei, Germania are o rată a locurilor de muncă în pericol de 51,12%, Belgia de 50,38%, Luxemburg de 49,6%, Franţa de 49,54%, Olanda de 49,5%, Irlanda de 48,51%, iar Marea Britanie de 47,17%.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe