- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.06.2014, 14:55)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile bunurilor de consum şi serviciilor din România: Electronicele, mai scumpe decât în Germania şi peste media UE
Preţurile bunurilor de consum şi serviciilor din România reprezintă 57% din media Uniunii Europene (UE), dar românii plătesc peste medie pentru electronice şi aproape de acest nivel pentru haine şi mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete şi biciclete.
Urmărește
1444 afișări
Preţurile bunurilor de consum şi serviciilor din România: Electronicele, mai scumpe decât în Germania şi peste media UE (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
În UE, doar Bulgaria are preţuri mai mici, reprezentând 48% din medie, cu aproape 10 puncte sub România, potrivit unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE.
Preţurile la bunuri de consum şi servicii au înregistrat diferenţe mari în rândul statelor membre pe parcursul anului 2013. Danemarca are cele mai mari preţuri - de 140% din medie, urmată de Suedia - cu 130%, Luxemburg şi Finlanda - ambele cu 123%.
Peste media UE se situează şi Irlanda - cu 118%, Marea Britanie - cu 114%, Olanda - cu 110%, Belgia şi Franţa - ambele cu 109%, Austria - cu 107%, Italia - 103% şi Germania - 102%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Preţuri sub nivelul UE au fost raportate şi de Spania - cu 95% din medie, Grecia - 89%, Cipru şi Portugalia - ambele 86%, Slovenia - 83%, Estonia şi Malta - ambele 80%, Cehia, Letonia şi Slovacia, toate trei cu 71%, Croaţia - 68%, Lituania - 65%, precum şi Ungaria - 60%, Polonia şi România - ambele cu 57% şi Bulgaria - cu 48%.
Anul trecut, indicele preţurilor din România, calculat folosind date din 2012, se situa tot la 57% din media europeană, în timp ce în Polonia reprezenta 58%, iar în Bulgaria 49%.
Preţurile electronicelor de pe piaţa românească se află, potrivit datelor pentru 2013, la 101% din media europeană, depăşind ţări precum Germania şi Luxemburg - 94%, Austria - 95%, precum şi Spania, Italia şi Portugalia - 99%.
În privinţa hainelor, România se află la acelaşi nivel cu Spania, de 87%. Doar în Bulgaria - 82% şi Ungaria - 75%, preţurile sunt mai mici decât în România.
Românii plătesc preţuri reprezentând 87% din medie şi pentru mijloace personale de transport - autovehicule, motociclete şi biciclete, la acelaşi nivel fiind şi Estonia. Costuri mai mici pentru astfel de achiziţii au Ungaria - 86%, Polonia şi Bulgaria - ambele 85%, Slovacia - 84% şi Cehia - 81%.
Preţurile la băuturi alcoolice şi tutun din România, reprezentând 74% din media UE, sunt de asemenea printre cele mai scăzute din Europa. Bulgaria - 59%, precum şi Lituania şi Polonia - ambele cu 73%, au preţuri mai mici decât România la aceste produse.
Românii plătesc 69% din media europeană pentru alimente şi băuturi nealcoolice, acelaşi nivel de preţuri înregistrat şi în Bulgaria. Doar Polonia - cu 62%, are preţuri mai mici decât România.
România are preţuri scăzute la serviciile oferite de hoteluri şi restaurante, reprezentând 52% din media UE. Singura ţară în care costurile acestor servicii sunt mai mici este Bulgaria - cu 47%.
Potrivit Eurostat, PIB per capital la paritatea puterii de cumpărare s-a situat anul trecut în România la 54% din media UE, singura ţară cu un nivel mai redus fiind Bulgaria, cu 47%.
Raportul Eurostat se bazează pe un sondaj al preţurilor în care au fost verificate peste 2.400 de bunuri şi servicii. Indicele preţurilor de consum se referă la consumul final al gospodăriilor, inclusiv pentru chirii şi locuinţe, dar exclude costul achiziţiei acestora.
Indicele include mai multe categoeii decât cele şase prezentate de Eurostat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe