Varianta sedan este cea mai populară în România, reprezentând 25,2%. SUV-urile sunt pe locul 2, cu 23,2% anul acesta.
Break-urile sunt pe locul trei ca popularitate, înregistrând o scădere de la 25,6% în 2022 la 22,8% în 2023.
Pe de altă parte ponderea monovolumelor a înregistrat o creştere.
„Anul acesta, în România aproape fiecare a patra verificare a istoricului unui vehicul a fost pentru un SUV. Este o tendinţă globală: break-urile şi sedan-urile devin mai puţin căutate, în timp ce popularitatea SUV-urilor şi MPV-urilor este în creştere pe piaţa maşinilor second-hand”, spune Matas Buzelis, expert auto în cadrul companiei care a făcut studiul.
Decapotabila este cel mai puţin popular tip de maşină, cu o cotă de căutare de doar 0,7%, în scădere faţă de anul precedent când atingea cota de 0,9%.
Coupe-urile se numără şi ele printre cele mai puţin dorite maşini din România, chiar dacă ponderea lor a crescut de la 1,1% la 1,5%. Deşi MPV-urile au crescut ceva în popularitate, ponderea lor este de numai 5,3% (în creştere de la 2,3% în anul precedent).
Break-urile şi sedan-urile au înregistrat cea mai puternică scădere faţă de anul trecut, pierzând 2,9 respectiv 3,7 procente.
„Poate că principalul motiv pentru care şoferii se îndepărtează uşor, uşor de maşinile sedan este că nu sunt practice pentru cei care fac naveta în oraş. Un sedan este totuşi o maşină de dimensiuni destul de mari, dar care vine cu compartimente mici de bagaje când o comparăm cu un crossover, de exemplu. Această combinaţie nu este ideală pentru uzul de zi cu zi. De asemenea, break-urile au devenit mai puţin populare în România precum şi în alte pieţe europene”, a mai spus Buzelis.