- Home
- Economic
- (21.01.2022, 09:17)
- Iulian Moşneagu
Rusia vrea să interzică minarea şi utilizarea criptomonedelor
- Banca centrală a Rusiei a propus joi interzicerea utilizării şi extragerii de criptomonede pe teritoriul rus, invocând ameninţări la adresa stabilităţii financiare, a bunăstării cetăţenilor şi a suveranităţii politicii sale monetare.
- Rusia se opune de ani de zile criptomonedelor, afirmând că acestea ar putea fi folosite pentru spălarea banilor sau pentru finanţarea terorismului.
- În cele din urmă, le-a acordat un statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.
Urmărește
990 afișări
Această măsură este cea mai recentă dintr-o campanie globală de reprimare a criptomonedelor, în condiţiile în care guvernele, din Asia până în Statele Unite, se tem că monedele digitale operate în mod privat şi extrem de volatile ar putea submina controlul pe care îl deţin asupra sistemelor financiare şi monetare.
Într-un raport publicat joi, banca centrală a afirmat că cererea speculativă a determinat în primul rând creşterea rapidă a criptomonedelor şi că acestea poartă caracteristicile unei piramide financiare, avertizând asupra unor potenţiale bule pe piaţă, care ameninţă stabilitatea financiară şi cetăţenii, relatează Reuters.
Banca a propus împiedicarea instituţiilor financiare de a efectua orice operaţiuni cu criptomonede şi a spus că ar trebui dezvoltate mecanisme pentru a bloca tranzacţiile care vizează cumpărarea sau vânzarea de criptomonede pentru monede fiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
UE plănuieşte interzicerea „chimicalelor veşnice” în produse de consum
-
Donald Trump revine la Casa Albă: inaugurarea care va promite un mandat plin de provocări şi speranţe
-
Românii din Diaspora se pot înscrie să voteze la o secţie din străinătate sau prin corespondenţă
Interdicţia propusă include bursele de criptomonede. Bursa de criptomonede Binance a declarat pentru Reuters că s-a angajat să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi speră că publicarea raportului va genera un dialog cu banca centrală privind protejarea intereselor utilizatorilor de cripto-monede din Rusia.
Rusia este al treilea mare jucător mondial în domeniul mineritului de bitcoin, după Statele Unite şi Kazahstan, deşi acesta din urmă ar putea asista la un exod al minerilor din cauza temerilor legate de înăsprirea reglementărilor după tulburările de la începutul acestei luni.
Banca Rusiei a declarat că mineritul de criptomonede a creat probleme în ceea ce priveşte consumul de energie. Bitcoin şi alte criptomonede sunt "minate" de calculatoare puternice care concurează cu altele conectate la o reţea globală pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe. Procesul consumă energie electrică şi este adesea alimentat cu combustibili fosili.
"Cea mai bună soluţie este introducerea unei interdicţii privind mineritul criptomonedelor în Rusia", a declarat banca.
În august, Rusia a reprezentat 11,2% din "hashrate" global - jargonul criptografic pentru cantitatea de putere de calcul folosită de calculatoarele conectate la reţeaua Bitcoin.
BitRiver, cu sediul la Moscova, care operează centre de date în Siberia care găzduiesc mineri de bitcoin, a declarat că nu consideră probabilă o interdicţie completă a criptomonedelor, aşteptându-se ca o poziţie echilibrată să se dezvolte după ce diferite ministere vor discuta propunerile.
Banca centrală, care intenţionează să emită propria rublă digitală, a declarat că generalizarea activelor criptografice ar limita suveranitatea politicii monetare, fiind necesare rate ale dobânzii mai mari pentru a limita inflaţia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Se dă amendă de 3.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Președintele Asociației de Proprietari poate intra în apartament
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe