- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.02.2015, 13:53)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul minim din România s-a dublat din 2008, dar rămâne al doilea cel mai mic din UE
România continuă să aibă al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, după Bulgaria, deşi a înregistrat cea mai mare creştere din UE, de 95%, în ultimii şapte ani, arată datele publicate joi de Biroul de Statistică al UE, Eurostat.
Urmărește
810 afișări
Salariul minim din România s-a dublat din 2008, dar rămâne al doilea cel mai mic din UE (Imagine: Shutterstock)
Comparaţia realizată de către Eurostat ia în calcul nivelul salariului minim lunar de la 1 ianuarie 2008 şi 1 ianuarie 2015.
Exprimat în moneda locală, România a consemnat cel mai mare avans procentual al salariului minim, de 95%, de la 500 de lei la 975 de lei. România este urmată de Bulgaria, cu o urcare de 64%, şi Slovacia şi Letonia, cu creşteri de 58% şi, respectiv 57%.
Calculat în euro, salariul minim pe economie din România a urcat cu 57% din 2008 până în prezent, de la 139 de euro la 218 euro, marcând a treia creştere procentuală din UE. După aceste criterii, România se află la egalitate cu Letonia în ceea ce priveşte avansul procentual, ţară în care salariul a avansat de la 230 de euro la 360 de euro pe lună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
Acest clasament este condus de Bulgaria, al cărei salariu minim lunar a avansat cu 64%, de la 112 euro la 184 de euro în intervalul analizat, fiind urmată de Slovacia, cu o creştere salarială de 58%, de la 241 de euro la 380 de euro.
Grecia a fost singura ţară din UE în care salariul minim pe economie a scăzut, declinul fiind de 14% în perioada analizată, de la 794 de euro pe lună la 684 de euro pe lună. În Irlanda, salariul minim a stagnat la 1.462 de euro pe lună.
La 1 ianuarie 2015, salariile minime lunare din zece state UE se situau sub 500 de euro pe lună, acestea fiind Bulgaria (184 euro), Romania (218 euro), Lituania (300 euro), Cehia (332 euro), Ungaria (333 euro), Letonia (360 euro), Slovacia (380 euro), Estonia (390 euro), Croaţia (396 euro) şi Polonia (410 euro).
Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 euro), Olanda (1502 euro), Belgia (1502 euro), Germania (1473 euro), Irlanda (1.462 euro), Franţa (1.458 euro) şi Marea Britanie (1.379 euro).
Raportat la puterea de cumpărare, salariul minim pe economie a crescut în România cu cel mai rapid ritm dintre statele UE, avansul fiind de 79%.
Pentru a calcula paritatea la puterea de cumpărare, Eurostat foloseşte o unitate de măsură artificială numită standardul puterii de cumpărare (PPS).
În acest clasament, în urma României se află Bulgaria şi Letonia, fiecare cu o urcare de 67% ale salariilor în perioada 2008-2015, şi Polonia, cu o creştere de 60%.
Cu toate acestea, România rămâne şi în acest top în categoria statelor cu salarii sub 500 PPS (384 PPS), în condiţiile în care ţări ca Cehia, Polonia, Croaţia sau Slovacia, care au salarii minime sub 500 de euro în prezent, trec în grupa statelor cu salarii minime lunare de peste 500 PPS.
Pentru ţări precum Franţa, Germania sau Marea Britanie, unde salariul minim este stabilit la nivel de săptâmână sau oră, Eurostat a calculat rata lunară a salariilor minime ţinând cont de numărul de ore de lucru pe zi şi pe săptămână stabilit în ficeare dintre aceste state.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe