Samsung mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam, pentru a-şi menţine profitul

Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, îşi reorientează producţia din China în Vietnam, pentru a plăti salarii şi mai mici şi pentru a apăra marjele de profit, odată cu încetinirea creşterii pieţei pe segmentul telefoanelor scumpe.

Urmărește
2288 afișări
Imaginea articolului Samsung mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam, pentru a-şi menţine profitul

Samsung mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam, pentru a-şi menţine profitul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Grupul sud-coreean a construit cea mai mare afacere de producţie de smartphone-uri din lume folosind forţa de muncă abundentă şi ieftină din China, potrivit Bloomberg.

Samsung a depăşit Apple oferind clienţilor telefoane cu preţuri variind de la peste 900 de dolari la mai puţin de 150. Întrucât cererea încetineşte pe segmentul scump, care aduce cele mai mari profituri, iar companiile rivale din China pun presiune pe preţuri, Samsung se alătură unor companii precum Nokia şi Intel, atrase de salariile mici din Vietnam, de circa o treime faţă de cele din China.

"Trendul mutării din China în Vietnam se va accelera probabil pentru cel puţin doi-trei ani, în mare parte din cauza costurilor mai ridicate cu forţa de muncă ale Chinei. Autorităţile din Vietnam sunt foarte agresive acum în atragerea industriilor", a declarat Lee Jung Soon, şeful unei divizii pentru încurajarea afacerilor la Agenţia Coreeană pentru Încurajarea Investiţiilor din Vietnam.

Strategia pare să dea rezultate, scrie Bloomberg.

Guvernul vietnamez a aprobat în primele 11 luni ale anului proiecte în valoare de aproape 14 miliarde de dolari ale unor companii străine. Coreea de Sud conduce în topul acestor investiţii, cu 3,66 miliarde de dolari.

Economia de 8.400 de miliarde de dolari a Chinei, de aproape 60 de ori cât cea a Vietnamului, a atras investiţii străine de 97 de miliarde de dolari în primele zece luni, cu 6% mai mult faţă de anul trecut.

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume, a deschis o fabrică pentru asamblare în Vietnam în 2010, după o investiţie de un miliard de dolari. Nokia a anunţat că fabrica sa de lângă Hanoi a devenit operaţională în trimestrul al treilea. LG Electronics, rivalul sud-coreean mai mic al Samsung, construieşte un complex pe o suprafaţă de 400.000 de metri pătraţi pentru producţia de televizoare. Proiectul face parte dintr-un plan de investiţii de 1,5 miliarde de dolari.

"Vietnam este o ţară stabilă politic, cu o forţă de muncă tânără şi tot mai bine educată", se arată într-un comunicat al LG.

Noua fabrică a Samsung va ajunge la producţia maximă de 120 de milioane de smartphone-uri pe an în 2015, după o investiţie de 2 miliarde de dolari, au declarat două surse apropiate situaţiei. Anul trecut, Samsung a livrat la nivel global 400 de milioane de telefoane.

Grupul, cu o cotă de două treimi din piaţa mondială, ar putea ajunge să producă până la 80% din telefoane în Vietnam, a declarat Lee Seung Woo, analist la IBK Securities.

"Producţia de telefoane înseamnă asamblarea unor componente de la furnizorii potriviţi. Cel mai important element este forţa de muncă", a spus el.

Samsung are 13 fabrici în China şi şapte laboratoare de cercetare, iar numărul angajaţilor, de 45.660, reprezintă peste 19% din totalul la nivel de grup. Fabrica pe care o construieşte în Vietnam ar fi a doua din această ţară.

Creşterea record a PIB a ajutat China să devină a doua mare economie din lume, dar a alimentat şi majorarea salariilor, iar tot mai multe dintre locurile de muncă cu salarii mici sunt considerate neatractive. Salariul lunar al unui angajat dintr-o fabrică din Beijing se situa anul trecut la 466 de dolari, faţă de 145 în Hanoi, potrivit unui studiu al Organizaţiei de Comerţ Exterior din Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici