- Home
- Economic
- LONDRA, (12.02.2014, 12:30)
- Vlad Popescu
Scoţia nu poate folosi lira dacă obţine independenţa, avertizează principalele partide britanice
Scoţia nu va putea utiliza lira sterlină în uniune monetară cu Marea Britanie dacă va decide separarea de Regatul Unit, avertizează cele trei partide parlamentare principale de la Londra.
Urmărește
194 afișări
Scoţia nu poate folosi lira dacă obţine independenţa, avertizează principalele partide britanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministrul de finanţe, George Osborne, membru al Partidului Conservator, secretarul şef al Trezoreriei, Danny Alexander, din partea Liberal-Democraţilor, şi Ed Balls, unul dintre liderii Partidului Laburist şi ministru de finanţe în guvernul paralel al opoziţiei, vor lansa în scurt timp mesaje de avertisment că Scoţia nu va putea forma o uniune monetară cu Marea Britanie dacă îşi va proclama independenţa, potrivit Financial Times.
Cele trei partide ocupă 542 din cele 781 locuri din Camera Lorzilor şi 616 din 650 de locuri în camera inferioară a Parlamentului britanic.
Avertismentul lansat de politicienii britanici demontează unul dintre elementele cheie pe care se bazează platforma naţionaliştilor din Scoţia, cu 7 luni înaintea referendumului privind independenţa, programat în septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Totodată, mesajele liderilor politici de la Londra intensifică retorica unionistă din mediul politic britanic. Până în acest moment, cele trei partide parlamentare principale s-au abţinut să excludă varianta unei uniuni monetare cu o Scoţie independentă, rezumându-se la a descrie această variantă drept "foarte dificilă".
Mutarea celor trei partide pare să vină în contextul în care cauza independenţei pare să câştige teren în sondaje, erodând tabăra unioniştilor.
Partidul Naţionalist din Scoţia susţine ferm că independenţa Scoţiei trebuie însoţită de formarea unei uniuni monetare cu Marea Britanie, şi nu aderarea la zona euro sau crearea propriei monede.
Vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon a criticat dur poziţia celor trei formaţiuni politice.
"Ar fi în mod evident în interesul Marii Britanii să agreeze o uniune monetară oficială. Excluderea acestei variante reprezintă o manevră tactică neîndemânatică şi panicată care ar reprezenta o eroare spetaculoasă. Oamenii nu vor vedea cu ochi buni colaborarea partidelor consacrate de la Westminster pentru hărţuirea Scoţiei", a afirmat Sturgeon pentru BBC Scotland.
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat în luna ianuarie că formarea unei uniuni monetare solide, rezistente pe termen lung, necesită cedarea parţială a suveranităţii naţionale.
Economiştii marilor bănci consideră că menţinerea lirei sterline ca monedă naţională ar fi singura variantă practică pentru Scoţia după o eventuală proclamare a independenţei faţă de Marea Britanie, potrivit unei analize publicate anterior de Bloomberg.
Şeful guvernului scoţian, Alex Salmond, a declarat în luna noiembrie, când a prezentat planul pentru independenţa de Regatul Unit, că menţinerea lirei sterline reprezintă "soluţia de bun simţ".
Lira sterlină se află în centrul dezbaterii privind planurile lui Salmond şi ale guvernului semi-autonom de la Edinburgh de a desprinde Scoţia de Regatul Unit la 306 ani de la unificare.
Guvernul semi-autonom din Scoţia a convocat un referendum pentru independenţă pentru luna septembrie, iar planul lui Salmond vizează desprinderea de Regatul Unit pe 24 martie 2016. Scoţia face parte din Regatul Unit al Marii Britanii de la 1707.
Începând din 1999, Parlamentul scoţian controlează sănătatea, educaţia, transporturile şi justiţia, în timp ce economia, apărarea şi politica externă sunt administrate de guvernul de la Londra.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe