- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scrisoarea de intenţie pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 a fost prelungită până la sfârşitul anului
Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat vineri un act adiţional prin care se prelungeşte până în 31 decembrie durata de valabilitate a scrisorii de intenţie semnată în noiembrie 2013 privind construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nucleară din Cernavodă.
Scrisoarea de intenţie pentru reactoarele nucleare 3 şi 4 a fost prelungită până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Prelungirea duratei de valabilitate a scrisorii de intenţie confirmă interesul China General Nuclear Power Corporation pentru proiectul unităţilor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice din Cernavodă, dar şi fezabilitatea tehnică şi economică a proiectului", a declarat într-un comunicat, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.
Scrisoarea de intenţie expira în 25 mai.
În luna noiembrie a anului trecut, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborarea în vederea construcţiei celor două reactoare nucleare. Nuclearelectrica a anunţat atunci că societatea chineză a solicitat, ca o condiţie pentru participarea la investiţie, implicarea autorităţilor române în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcţiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.
Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a început în 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situaţie considerată de unii investitori "incompatibilă" cu evalurile iniţiale.
În 2007, consorţiul care urma să construiască reactoarele 3 şi 4 a plecat de la principiul că niciun acţionar nu va deţine participaţia majoritară. În 2010 însă, Guvernul a decis că Nuclearelectrica va deţine 51% din investiţie, ceea ce a nemulţumit investitorii care deja erau cooptaţi în firma de proiect.
În prezent, în proiect nu mai este implicat niciun partener privat. După retragerea tuturor investitorilor selectaţi în 2007 să realizeze acest proiect, statul a ajuns să deţină integral compania special creată pentru această investiţie.
Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care controlează 81,27% din capital.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO