Sectorul bănci şi asigurări: surpriza este aportul negativ la capitalurile proprii

Sectorul bănci şi asigurări a atras investiţii străine în 2023, dar surpriza este aportul negativ la capitalurile proprii de -121 milioane de euro, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Sectorul bănci şi asigurări: surpriza este aportul negativ la capitalurile proprii

Sectorul bănci şi asigurări: surpriza este aportul negativ la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a atras în 2023 un flux net de investiţii străine directe (ISD) de peste 1,7 mld. euro, în uşoară creştere faţă de 2022, intermedierile financiare şi asigurările fiind unul dintre principalele domenii economice în care s-a investit, alături de industrie şi comerţ, potrivit datelor băncii centrale.

Dar surpriza este aportul negativ la capitalurile proprii în sectorul financiar. Concret, la capitolul aportul la capitalurile proprii, sectorul intermedieri financiare şi asigurări figurează cu o scădere de -121 mil. euro în 2023, conform datelor BNR.

Pe de altă parte, profitul reinvestit în sectorul financiar a ajuns anul trecut la 1,65 mld. euro, în condiţiile în care profiturile au depăşit 2,9 mld. euro, iar pierderile au însumat doar 137 mil. euro. Dividendele acordate în sectorul financiar au fost de peste 1,1 mld. euro în 2023.

Pe palierul instrumentelor de natura datoriei, sectorul financiar a atras anul trecut investiţii străine directe sub forma împrumuturilor de doar 207 mil. euro.

Soldul ISD din bănci şi asigurări a urcat în 2023 la aproape 16 mld. euro, marcând maximul de după 2007.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici