Sectorul financiar din România a atras în 2023 un flux de investiţii străine de peste 1,7 mld euro

Sectorul financiar din România a atras în 2023 un flux net de investiţii străine directe de peste 1,7 mld. euro, în uşoară creştere faţă de 2022. Dividendele au depăşit 1,1 mld. euro. Profitul reinvestit în sectorul financiar: 1,65 mld. euro.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Sectorul financiar din România a atras în 2023 un flux de investiţii străine de peste 1,7 mld euro

Sectorul financiar din România a atras în 2023 un flux de investiţii străine de peste 1,7 mld euro

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în bănci şi asigurări a urcat uşor în anul 2023 la 1,74 mld. euro, de la 1,6 mld. euro în 2022, intermedierile financiare şi asigurările fiind unul dintre principalele domenii economice în care s-a investit, alături de industrie şi comerţ, după cum reiese din datele băncii centrale, scrie ZF.

BNR a remarcat o inversare a ierarhiei între comerţ şi intermedieri financiare şi asigurări anul trecut, în contextul scăderii fluxului ISD în comerţ cu peste 19% şi a menţinerii unui ritm relativ constant al investiţiilor străine în intermedieri financiare şi asigurări, după cum scrie banca centrală în raportul anual privind investiţiile străine directe în România în anul 2023.

Dividendele acordate în sectorul financiar au fost de circa 1,13 mld. euro în 2023, conform datelor băncii centrale.

Al doilea cel mai ridicat volum al profitului reinvestit, de 1,65 mld. euro, s-a înregistrat anul trecut în intermedieri financiare şi asigurări, în condiţiile în care profiturile au depăşit 2,9 mld. euro, pierderile au însumat 137 mil. euro, iar dividendele au trecut de 1 mld. euro. Cel mai mare profit reinvestit a fost în 2023 în comerţ, de 1,71 mld. euro.

Din perspectiva aportului la capitalurile proprii, la sectorul intermedieri financiare şi asigurări se remarcă o scădere de 121 mil. euro în 2023, conform datelor BNR.

Pe palierul instrumentelor de natura datoriei, intermedierile financiare şi asigurările au atras anul trecut investiţii străine directe sub forma împrumuturilor de doar 207 mil. euro.

Din punctul de vedere al repartizării soldului ISD în întreprinderi greenfield pe principalele activităţi economice, investiţiile străine directe s-au orientat în proporţie de doar 9% către intermedieri financiare şi asigurări (6,64 mld. euro). Comparativ cu anul anterior, ponderea acestui sector la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a scăzut uşor.

Analizând evoluţia din perspectiva soldurilor ISD pe diferite sectoare economice, se observă că soldul investiţiilor străine directe din sectorul bancar şi din asigurări a ajuns la sfârşitul anului 2023 la aproape 16 mld. euro. Iar ponderea în soldul total al ISD-urilor a urcat uşor la 13,4%, potrivit statisticilor BNR.

Cu toate că soldul ISD-urilor din sectorul intermedierilor financiare şi asigurări a urcat în 2023 la cel mai ridicat nivel de după 2007, ponderea acestora în total ISD a rămas în jurul a 13%. Privind retrospectiv, în 2007 şi 2008 in­dus­­tria bancară şi asigurările aveau peste 20% din soldul ISD-urilor, respectiv 10 mld. euro, iar în 2009 soldul ISD a coborât la 9,5 mld. euro, iar ponderea la 19%.

În soldul ISD-urilor sunt incluse capitalul social vărsat, rezervele, liniile de finanţare primite de la societăţile-mamă, aportul la capital, respectiv participaţiile la capital şi profiturile reinvestite.

După ce în perioada 2007- 2011 soldul ISD-urilor din sectorul financiar s-a menţinut relativ constant, în jurul valorii de 10 mld. euro, în 2012 a ajuns la un vârf de aproape 11 mld. euro, pentru ca ulterior să scadă. În 2014, soldul ISD-urilor din sectorul financiar a coborât la minimul deceniului, de 7,8 mld. euro. În ultimii opt ani, soldul ISD în intermedieri financiare a fost preponderent pe creştere, excepţie făcând anul 2018, când s-a înregistrat o uşoară scădere.

Urmărind analiza soldului ISD din sectorul financiar faţă de nivelul din urmă cu 10 ani, din 2013, se observă că într-un deceniu s-a înregistrat o creştere în intermedieri financiare şi asigurări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici