- Home
- Economic
- JACKSON HOLE, (30.08.2015, 12:57)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şefii marilor bănci centrale se aşteaptă la inflaţie mai mare
Creşterea economică mai puternică va accelera inflaţia în Statele Unite şi Europa, potrivit reprezentanţilor Rezervei Federale (Fed) americane, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Băncii Angliei, participanţi la reuniunea anuală a Fed de la Jackson Hole.
Urmărește
227 afișări
Şefii marilor bănci centrale se aşteaptă la inflaţie mai mare (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
Vicepreşedintele Fed Stanley Fischer, vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, şi guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, sunt optimişti că regiunile lor vor scăpa de problemele care menţin inflaţia la un nivel scăzut, relatează Bloomberg.
”Având în vedere stabilizarea aşteptărilor referitoare la inflaţie, există motive să credem că creşterea preţurilor se va accelera odată cu disiparea factorilor care împiedică acest lucru”, a spus Fischer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
El a adăugat că Fed nu trebuie să aştepte ca inflaţia să revină la nivelul de 2%, ţinta băncii centrale, pentru a începe înăsprirea politicii monetare.
Fischer a lăsat deschisă posibilitatea ca Fed să înceapă majorarea dobânzilor la şedinţa conducerii instituţiei din septembrie, dar nu şi-a exprimat preferinţa ca măsura să aibă loc atât de devreme.
“Nu vă pot spune ce decizie va lua Fed pe 17 septembrie”, a spus Fischer.
Creşterile de preţuri din Statele Unite şi Europa sunt sub obiectivele băncilor centrale, unde oficialii dezbat impactul încetinirii creşterii economice din Cnina şi preţurile scăzute ale materiilor prime asupra evoluţiei inflaţiei.
În timp ce oficialii americani se gândesc când să înceapă creşterea dobânzilor, prima măsură de acest fel după 2006, iar Banca Angliei ar putea face acest lucru la începutul lui 2016, în Europa au apărut apeluri ca BCE să prelungească programul de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni, ca protecţie faţă de inflaţia scăzută.
“Legătura dintre inflaţie şi activităţile din economia reală s-a întărit recent în zona euro”, a afirmat Constancio la Jackson Hole.
Investitorii pe piaţa financiară europeană nu împărtăşesc optimismul autorităţilor. Contractele swap din luna august pentru evoluţia inflaţiei în următorii cinci ani indică o inflaţie de 1,65%, comparativ cu 1,85% la începutul lunii. Nivelul anticipat la inflaţiei este aproape la fel de scăzut ca la momentul începerii programului BCE de suplimentare a lichidităţilor, în luna martie.
Citeşte şi: PREMIERĂ în economia românescă de după 1989: Inflaţia anuală a devenit negativă în iunie
Citeşte şi: Isărescu: Când se va publica inflaţia vom vedea o scădere a preţurilor de 2% într-o lună
În Statele Unite, contractele swap similare indicau la începutul lunii o inflaţie de 2,16%, care a scăzut însă pe 24 august la 1,89%.
”Astfel de mişcări arată că trebuie să fim precauţi în aşteptările că inflaţia va rămâne stabilă”, a Fischer.
Preşedintele Fed, Janet Yellen, şi preşedintele BCE, Mario Draghi, nu au participat în acest an la reuniunea de la Jackson Hole.
Consiliul guvernatorilor BCE se reuneşte la Frankfurt pe 3 septembrie, iar consiliul de politică monetară al Fed pe 16-17 septembrie.
Ambele bănci centrale nu şi-au îndeplinit obiectivul unui nivel al inflaţiei de aproape 2%. În zona euro, inflaţia a atins în iulie 0,2%, iar în SUA 0,3%.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PREMIERĂ în economia românescă de după 1989: Inflaţia anuală a devenit negativă în iunie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe