Şeful BCR: Curăţenia în sistemul bancar va avea rezultate în 2015-2016, trebuie să fim optimişti

Rezultatele curăţeniei în sistemul bancar prin scoaterea din bilanţuri a creditelor neperformante se vor vedea în perioada 2015-2016, a afirmat Tomas Spurny, CEO BCR, care apreciază că nivelul neperformantelor e foarte ridicat în România, dar creşterea economică aduce "o rază de lumină".

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului Şeful BCR: Curăţenia în sistemul bancar va avea rezultate în 2015-2016, trebuie să fim optimişti

Şeful BCR: Curăţenia în sistemul bancar va avea rezultate în 2015-2016, trebuie să fim optimişti (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Trebuie făcută curăţenie în sistem. Banca Naţională vrea ca acest lucru să se întâmple acum pentru că vrea să creeze condiţiile pentru reluarea creditării, însă cred că rezultatele se vor vedea abia în 2015-2016. România este o ţară unică din cauza creditelor neperformante la nivel foarte ridicat, însă este o rază de lumină pentru că avem o creştere economică bună, deci trebuie să fim optimişti", a afirmat Spurny la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

El a arătat că situaţia creditelor neperformante se va îmbunătăţi într-un an, considerând că este nevoie de curăţarea portofoliilor întrucât calitatea bilanţurilor se va aprecia.

Spurny a menţionat că unele bănci intenţionează să creeze un fond mutual privat care să adune toate creditele neperformante, însă nu crede că această idee că se va realiza în România.

"Există o dezbatere în sectorul bancar din România privind crearea unui fond mutual în care să punem la un loc toate creditele neperformante. Am auzit ideea de la mai mulţi oameni, este o iniţiativă privată a băncilor. Băncile ar avea fiecare o poziţie minoritară în acest fond pe care şi-l pot consolida, după care lucrurile se pot rezolva. Însă cred că vom vedea porcii zburând mai devreme decât se va întâmpla acest lucru, pentru că această punere în comun nu aduce beneficii partenerilor care intră într-un astfel de sistem", a spus CEO-ul BCR.

Pe de altă parte, Spurny apreciază că afacerile companiilor de recuperare a creanţelor vor înregistra o creştere semnificativă într-o perioadă de zece ani.

El vede o piaţă bancară restrânsă în următorii doi-trei ani, luând în considerare un nivel de active neperformante de 60 miliarde lei, din care o treime a clienţilor se află în insolvenţă. Spurny apreciază că pe segmentul corporate se va consemna o scădere seminificativă a creditării.

În ceea ce priveşte situaţia BCR, volumul de credite noi s-a dublat în acest an pe segmentul de companii, iar pe creditul de consum destinat persoanelor fizice are o cotă de 15%, nivel pe care şeful băncii îl consideră suficient, întrucât un nivel mai mare nu ar fi sustenabil.

Spurny a mai spus că banca a avut probleme după criză întrucât a susţinut economia "necondiţionat", având în vedere ca pe viitor să crediteze doar economia sănătoasă.

El a reconfirmat angajamentul grupului Erste, proprietarul BCR, faţă de piaţa românească. Întrebat dacă acţionarul va mai aduce bani în România, Spurny a spus că "banii sunt deja aici". Totodată, şeful BCR spune că banca va continua să-şi mute atenţia de la finanţare externă la depozite locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici