Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat marţi că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl, a indus în eroare investitorii înainte de anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an.

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS din evidenţa contabilă a grupului.

Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei.

Grupul financiar austriac a anunţat la 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 de milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliului de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).

Anunţul neprogramat al Erste a cauzat prăbuşirea cotaţiei băncii la minimul ultimilor doi ani şi jumătate şi a afectat şi acţiunile altor bănci din regiune.

Avertismentul privind profitul a venit după ce Triechl a declarat pe 29 septembrie că nu vede niciun motiv pentru a schimba estimarea rezultatului financiar, astfel încât să ia în calcul impactul negativ al legii din Ungaria care permite populaţiei să restituie creditele în valută la cursuri sub cele ale pieţei.

Un purtător de cuvânt al autorităţii pentru piaţa financiară a declarat că se află în derulare două investigaţii separate, însă acestea sunt în fază iniţială.

"Are loc o investigaţie privind portofoliul CDS şi modul în care a fost înregistrat. Există, de asemenea, o investigaţie legată de interviul pe care Treichl l-a acordat Reuters la 29 septembrie în timpul unei conferinţe de supraveghere în sectorul financiar şi în care a confirmat perspectiva de profit, iar la mai puţin de două săptămâni situaţia era opusă", a spus purtătorul de cuvânt.

Cazul vizând contractele CDS se concentrează asupra deciziei Erste de a reclasifica plasamentele în CDS ca derivate în loc de garanţii financiare şi de a le evalua în funcţie de piaţă.

Schimbarea a avut un impact negativ asupra profiturilor. Erste a modificat clasificarea contractelor CDS în baza unui document din iulie al International Accounting Standards Board, organism al Fundaţiei IFRS care stabileşte standardele internaţionale în domeniul contabil.

Autoritatea financiară analizează acum dacă Erste ar fi trebuit să treacă mai devreme la folosirea cotaţiilor din piaţă pentru contracte CDS, în loc să le menţină la costul amortizat, a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Investigaţia asupra comentariilor lui Treichl este rezultatul unor verificări de rutină, dar şi al unei plângeri depuse de o persoană al cărei nume nu a fost prezentat de purtătorul de cuvânt, notează Reuters. Plângerea vizează manipularea pieţei şi încălcarea regulilor privind anunţurile emitenţilor.

Autoritatea pentru pieţe a trimis Erste o scrisoare în care cere mai multe informaţii privind portofoliul de CDS, însă nu a înştiinţat încă banca în legătură cu declaraţiile lui Treichl.

"Sunt încă adunate informaţii, după care se va lua o decizie referitor la ce se va întâmpla", a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Erste a confirmat că grupul a fost contactat de autorităţile de reglementare.

"Autoritatea financiară ne-a cerut să răspundem la şase întrebări pe subiectul CDS şi al comunicatelor", a spus reprezentantul. Acestea au inclus detalii ale contractelor CDS deţinute de Erste, precum momentul tranzacţiei, valoarea de piaţă şi cea contabilă.

Erste a anunţat, săptămâna trecută, un set de măsuri extraordinare care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro. Grupul va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări.

Programul de măsuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit şi pierdere al Erste pentru primele nouă luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internaţionale de raportare financiară IFRS, a anunţat Erste la momentul respectiv. În urma aplicării măsurilor, Erste va raporta pentru primele nouă luni ale acestui an o pierdere netă de circa 920-970 milioane euro.

"Măsurile luate vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 în pierdere", a spus Triechl.

Erste Bank controlează în România grupul BCR, care include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici