Şeful misiunii FMI în România: Odată ce situaţia din ţară revine la normal există spaţiu pentru o uşoară apreciere a leului

Cursul este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal, a declarat şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, precizând că toate prognozele sunt condiţionate de o rezolvare rapidă a crizei politice.

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului Şeful misiunii FMI în România: Odată ce situaţia din ţară revine la normal există spaţiu pentru o uşoară apreciere a leului

Şeful misiunii FMI în România: Odată ce situaţia din ţară revine la normal există spaţiu pentru o uşoară apreciere a leului (Imagine: Shutterstock)

"Am făcut o evaluare în baza fundamentelor (...) Prognozele noastre merg pe termen mediu. Prognozele de creştere sunt puţin mai mici decât data trecută. Aceste metode de evaluare sunt relativ precise. Utilizăm mai multe metode şi vedem ce ne spun. Acest curs de schimb este aproape de punctul de echilibru. Din modele apare mai degrabă o subevaluare mică, deci ar exista marjă de apreiciere. Dar subevaluarea este mică şi intră chiar în marja de eroare. Totuşi, dacă ne uităm la actualul nivel de curs, odată ce situaţia din ţară va reveni la normal există spaţiu pentru o uşoară apreciere", a explicat de Vrijer.

Şeful misiunii FMI a precizat că noiii indicatori privind cadrul macroeconomic au fost construiţi pornind de la premisa că situaţia politică din România se va calma într-un termen scurt.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul prelungirii crizei politice actuale, oficialul FMI a afirmat că acest scenariu ar însemna şi o modificare a tuturor parametrilor negociaţi, adică o înrăutăţire a prognozelor.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă în scădere cu 0,89 bani bani, la 4,5307 lei/euro, reprezentând nivelul minim din ultima lună.

Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 12 iulie, când euro a fost cotat la 4,5252 lei. Astfel, leul a recuperat 2,52% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu o săptămână, din cauza tensiunilor politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici